Pensioen voor DGA
Pensioen DGA (directeur-grootaandeelhouder), hoe werkt dat en wat heb ik nodig? Iedere DGA stelt deze vraag wel eens aan zichzelf. Als DGA moet je het pensioen zelf regelen en is er één en ander veranderd. Het blijft altijd lastig om in te schatten hoeveel pensioen je nodig hebt. De meeste mensen hebben, nadat ze met pensioen zijn gegaan, ook minder vaste lasten. De kinderen zijn namelijk de deur al uit, echter is er wel meer tijd om te reizen of voor andere hobby’s. Hier is weer geld voor nodig.
Hoe financial planning werkt, laten we graag zien aan de hand van een filmpje, bekijk hier het ‘Het emmerverhaal’. Maar hoeveel pensioen heb je nou precies verzameld? Moet ik nog geld opzij gaan zetten voor later? Hoe wil ik mijn nabestaanden achter laten? Om inzicht te krijgen in hoe DGA pensioen werkt, kun je heel makkelijk bij ons terecht!
Direct naar:
Pensioen voor DGA – Wat heb ik?
Natuurlijk houden we ook rekening met wat je allemaal al hebt verzameld aan pensioen. AOW, spaargeld, vastgoed, aandelen, inkomen van partner en bedrijfspanden horen daar allemaal bij. Nu is het natuurlijk lastig om inzicht te krijgen in alles wat je hebt en de waardeontwikkeling daarvan. Wij helpen je daar graag mee! Wij werken met speciale software waarin wij jou makkelijk en overzichtelijk kunnen laten zien hoeveel geld er nodig is om ook na je pensioen zorgeloos te blijven leven. Om dit makkelijk uit te leggen hebben we een filmpje gemaakt, die kun je hier zien.
Samen bepalen we eerst waar je staat, dan wat je doelen zijn. We zorgen dat jij je doelen haalt!
“Als je niet weet waar je bent en je weet niet waar je naar toe loopt, loop je nooit verkeerd…”
Pensioen voor DGA – Wat heb je al opgebouwd?
Als ondernemer is de kans groot dat je al wat gespaard hebt in de vorm van pensioenen bij eerdere werkgevers, lijfrentes of pensioen in eigen beheer.
Lijfrentes
Bij lijfrentes tel je de gespaarde sommen bij elkaar op en deelt dat door 21. Dan heb je de jaarlijkse uitkering die je levenslang zou kunnen krijgen. Korter uitkeren kan natuurlijk ook, maar nooit korter dan vijf jaar. De factor 21 is sterk afhankelijk van de rente. Je kan ook kiezen voor doorbeleggen. Dit geeft weer kans op en hoger rendement. Maar wel met wat meer risico. Bij doorbeleggen kun je een factor 17 hanteren.
Pensioen “in eigen beheer”
Als je pensioen aan het opbouwen was in eigen beheer, dan is dat gestopt per 1 april 2017. Wat zijn de gevolgen hiervan en wat kun jij het beste doen? Hieronder leggen we alles uit over de nieuwe regeling en jouw mogelijkheden!
Geweldig advies gekregen van Marcel (in perfect Engels) over het navigeren door het Nederlandse pensioenstelsel en het veiligstellen van mijn inkomen na pensionering.
Verschil PEB en nieuwe situatie?
In de afgelopen jaren heeft de overheid al verschillende regels gesteld aan het pensioen in eigen beheer. Op deze manier is het voor alle betrokken partijen erg onoverzichtelijk en onaantrekkelijk geworden. Er was niet meer duidelijk welke waarde het pensioen precies bedroeg of hoeveel de DGA per jaar voor zichzelf mocht reserveren. Na 1 april 2017 waren er drie opties om voor te kiezen. Deze drie opties konden alle drie de best passende voor jouw zijn!
Pensioen in eigen beheer afkopen
Als je pensioen aan het opbouwen was in eigen beheer, dan is dat gestopt per 1 april 2017. Pensioen in eigen beheer kan je afkopen. Op deze manier komt het tot nu toe gereserveerde bedrag vrij, tegen betaling van het belastingtarief (52%). In 2017, 2018 en 2019 was dit fiscaal aantrekkelijk. De eerste optie was de afkoop van het pensioen in eigen beheer. Nu was het zo dat de overheid graag wilde dat iedere DGA met pensioen in eigen beheer dit zo snel mogelijk ging afkopen zodat het eigen beheer zo snel mogelijk verdwijnt en de belastinggelden snel binnen komen. Om de DGA’s te stimuleren tot afkoop had de regering een driejarige korting ingesteld. In 2017 was de belastingkorting op het afkopen vastgesteld op 34.5%. In de jaren na 2017 daalt dit naar 25% in 2018 en 19,5% in 2019. Na deze periode is afkoop niet meer fiscaal aantrekkelijk.
Spaarvariant eigen beheer – Oudedagsvoorziening (ODV)
Hoe werkt pensioen voor DGA bij sparen? Naast het afkopen van het pensioen in eigen beheer kon je er als DGA ook voor kiezen om je pensioen in eigen beheer om te zetten naar een oudedagsvoorziening (ODV). De pensioenvoorziening wordt op die manier omgezet naar een fiscale reservering voor het pensioen. Tegen de tijd dat je dan met pensioen gaat, moet de reservering omgezet worden in een uitkering. Tot die tijd wordt de huidige waarde ieder jaar opgehoogd met het gemiddelde U-rendement over het voorafgaande boekjaar. Dit is een goede oplossing voor de DGA’s die wel een bedrag gereserveerd hebben, maar niet in staat zijn om dit ineens uit de onderneming te halen. Over deze variant kun je meer lezen in een ander artikel, over de oudedagsverplichting. Een ander voordeel was dat de dividendklem kwam te vervallen.
Pensioen in eigen beheer aanhouden
Als laatste optie was er de mogelijkheid om het pensioen voor DGA in eigen beheer te houden. Dit hield in dat er niet meer opgebouwd wordt, maar dat de reservering wordt gerespecteerd. Uiteindelijk zal deze dan worden uitgekeerd op pensioenleeftijd. Voor veel DGA’s zal dit een aantrekkelijke optie kunnen zijn, omdat er niet gelijk afgerekend hoeft te worden. Is er niet voldoende geld binnen de BV dan is het pensioen ”niet voor verwezenlijking vatbaar”. En komt geen navordering van de fiscus. Nadeel is wel dat de dividendklem blijft en dat de begrippen commerciële en fiscale waardering blijven bestaan net zoals de jaarlijks terugkerende actuariële berekening.
Wat is voor mij de beste optie?
Achteraf is het makkelijk praten. Je hebt inmiddels gekozen uit één van de drie bovengenoemde opties. Nu is het zaak om doelen te stellen en te halen! Ben je ook nieuwsgierig geworden naar wat je precies hebt? Wil je weten wat je moet doen om jouw doelen te bereiken? Voor meer informatie kun je onze andere kennisbank artikelen raadplegen. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via 088 9000 900 of onze contactpagina. Het kennismakingsgesprek voeren we geheel vrijblijvend.