Wat is een lijfrente?
Een lijfrente-uitkering is feitelijk wat het woord ook voorstelt: Een uitkering op het ”lijf” van iemand. In de meeste gevallen gaat het bij een lijfrente om een maandelijks bedrag dat voor bepaalde of onbepaalde tijd wordt uitgekeerd aan iemand. Uitkeren kan ook per kwartaal, half jaar of per jaar, maar dat komt zelden voor. Wij schatten dat het voor meer dan 90% van de gevallen ook gaat om een pensioensituatie. Dat wil zeggen dat het bedoeld is als volledig pensioen (bovenop de AOW) of als aanvulling op een klein pensioen.
Direct naar
- Onduidelijkheid over lijfrente
- Is lijfrente een soort pensioen?
- Hoe bouw je het op?
- Belastingvoordeel
- Rentestand
- De oplossing
- Bancaire of verzekerde lijfrente
- Let ook op het volgende
- Contact
Onduidelijkheid over lijfrente
Meestal weten mensen niet wat een lijfrente is en wat je ermee moet. Ook horen wij mensen nog wel eens de opmerking maken: ”Maar dat is toch een levensverzekering?”(alsof dat iets negatiefs is). En regelmatig maken we het ook nog mee dat men uiteindelijk een polis uit een klapper haalt waar men niet van wist dat het een lijfrente betreft. In onderstaande uiteenzetting zullen we proberen enige duidelijkheid te verschaffen over de lijfrente en waar het voor dient. We beantwoorden de twee volgende vragen: Is een lijfrente een soort pensioen? En hoe/bij wie bouw je een lijfrente op? Wil je direct meer duidelijkheid? Neem gerust contact met ons op. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.
Is lijfrente een soort pensioen?
Je zou kunnen zeggen dat het een soort pensioen is. Net zoals bij een pensioen vormt het een inkomen dat levenslang kan uitkeren. Het grote verschil met een pensioen is wel dat je bij een lijfrente ervoor kunt kiezen om deze niet levenslang, maar bijvoorbeeld voor 5 of 6 of 10 jaar lang te laten uitkeren. Op die manier kun je met de lijfrente dus wat meer “sturen” op je eigen inkomenssituatie vanaf de pensioengerechtigde leeftijd.
Zo kan het bijvoorbeeld goed van pas komen als je een paar jaar ouder bent dan je partner en je wilt samen stoppen met werken. De AOW van je partner komt dan ook pas later tot uitkeer. Een lijfrente uitkeren kan dan prima dat “pensioengat” overbruggen en zorgen voor een gewenste oplossing. Hier dien je dus wel op tijd bij stil te staan, aangezien je tijd nodig hebt om het gewenste kapitaal op te bouwen.
Hoe bouw je het op?
Een goede planning is dus van groot belang als je overweegt om een lijfrente op te bouwen. Het aangaan van een lijfrente is ook in hoge mate afhankelijk van je eigen pensioenopbouw. Er zitten namelijk de nodige fiscale aspecten aan het aangaan van een lijfrente. Net zoals bij pensioen heb je bij een lijfrente de mogelijkheid om belasting “uit te sparen”. Bij een werknemerspensioen gaat dat al automatisch via de loonstrook en hoeft er geen loonbelasting (LB) te worden betaald voor deze werknemersbijdrage. Bij een lijfrente gaat dat bijna op eenzelfde manier, echter daarbij kun je de premies die betaald zijn voor de lijfrente in mindering brengen op de inkomstenbelasting (IB). Lees je vooral in over een goede financiële planning.
PensioenVizier reageert altijd snel en biedt 100% ontzorging.
Belastingvoordeel
Hierdoor geldt dat voor veel mensen deze “aftrekpost” een belastingvoordeel oplevert van 37,48 % of zelfs 49,50 % in 2025. Uiteindelijk worden de premies dan ingelegd op een “vastrentende waarde” of op een belegging. Bij de vastrentende waarde kun je spreken van zekerheid, want voor de inleg van de periodieke premie kan de uitvoerder (bank of verzekeraar) op voorhand een garantiekapitaal verstrekken. Op die wijze weet je exact van tevoren welk bedrag je bij elkaar spaart. Meer informatie over belastingvoordeel? Klik dan hier of lees ons artikel over belastingboxen.
Rentestand
In tijden dat de rente laag staat zal dat een lagere garantie opleveren, dan wanneer de rente hoog staat. Bij de beleggingen is het maar helemaal de vraag op welke wijze dat iemand de premies wenst te beleggen. Dat kan defensief (voorzichtig) zijn, maar ook offensief (veel risico) of een neutrale variant (er tussen in). Uiteraard zal een defensieve belegging op termijn naar verwachting een lager kapitaal opleveren dan een neutrale of offensieve belegging. Dat neemt niet weg dat er bij ”offensieve beleggen” altijd een bepaald risico blijft. Bijvoorbeeld dat de waarde ineens behoorlijk kan afnemen. Dat is natuurlijk een ongewenste situatie als je net op het punt staat om de lijfrente te laten uitkeren.
De oplossing!
Als oplossing hiervoor hebben we tegenwoordig de mogelijkheid om “life cycle beleggen” toe te passen. Dit is een soort hybride vorm van beide mogelijkheden. Aan het begin van de opbouwfase is er bepaald wat voor soort belegger dat iemand is en hoe lang hij of zij nog kan opbouwen, laten we zeggen een neutraal beleggersprofiel. Hierop wordt de periodieke premies op afgestemd en dus belegd (stel 60% aandelen en 40% vastrentende waarden). Vervolgens zorgt de uitvoerder ervoor dat – naarmate deze belegger ouder wordt – de premies alsmaar meer en meer worden ingelegd op de vastrentende waarden. Op die wijze is het eindkapitaal “zeker” gesteld aan het einde van de looptijd. Op voorhand de lijfrente-uitkering berekenen is van belang om vervolgens terug te rekenen naar de premie bij een bepaald profiel.
Bancaire of verzekerde lijfrente?
De oorspronkelijke lijfrente kon vroeger eigenlijk alleen maar via een verzekeraar worden afgesloten. Sinds 2008 is het echter ook mogelijk gemaakt voor banken om een lijfrente aan te bieden. Er zijn echter wel verschillen tussen deze twee soorten aanbieders. Met name op het gebied van de kosten zie je dat bancaire aanbieders meestal behoorlijk lager zitten en dus voordeliger zijn. Anderzijds is het banken verboden om een lijfrente-uitkering levenslang aan te bieden, hetgeen dat verzekeraars juist wel mogen. Bancaire aanbieders moeten het kapitaal in minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar uitkeren.
Zo kan het dus zijn dat je een lijfrente uitkeringsrekening bancair aangaat om een periode van 5 jaar te kunnen overbruggen en een verzekerde lijfrente aangaat, omdat je vermoed dat je best oud kan worden en afhankelijk blijft van die inkomsten. Ook willen mensen soms een lijfrente-uitkering uitstellen, omdat ze langer dan gepland willen doorwerken. De lijfrente uitkeren is dan vaak geen goede optie. Het kapitaal kan dan meestal het best worden “gestald” op een bancaire rekening, voordat de lijfrente uitkeringsrekening wordt aangesproken.
Let ook op het volgende…
Een andere belangrijke overweging vormt de nabestaandenvoorziening. Bij een verzekerde lijfrente kan de periodieke uitkering hooguit op de partner overgaan (middels een contra-verzekering), terwijl de uitkeringen van de bancaire uitkering altijd aan de nabestaanden wordt uitgekeerd voor de afgesproken termijn. Indien je sterk aan het nadenken bent over het afsluiten van een lijfrente is het tevens belangrijk dat je nadenkt over het einde van het traject. Wij vertellen jou graag wat meer over expirerende lijfrente.
Meer weten?
Heb je interesse in het afsluiten van een lijfrenterekening? Wij zoeken graag uit welke manier van lijfrente het beste bij jouw situatie past. Zoals hierboven beschreven staat zijn er voldoende zaken waarop je moet letten bij het aangaan van een lijfrente. Je kunt op meerdere fronten “de mist in gaan” en dan gaat het om grote belangen! Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op met PensioenVizier. Wij willen je graag helpen bij het maken van de juiste keuzes. Laat hieronder jouw gegevens achter of bel naar 088 9000 900.