145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Hoeveel pensioen krijg ik?

Op de vraag hoeveel pensioen krijg ik,  is een goed antwoord mogelijk! Daar helpen we je graag bij.

Bij de bovenstaande vraag denk je misschien dat het om pensioen gaat. Technisch gezien is pensioen een werknemer-werkgever gerelateerd product. Bij PensioenVizier draait het niet om producten maar om de relatie. Dus wanneer je aan ons vraagt hoeveel pensioen je krijgt dan betrekken wij alle bronnen bij het antwoord.

Alle bronnen doen mee!

Onderstaande zaken nemen we mee:

  • erfenissen van jou en je partner
  • onroerende zaken en de overwaarde daarin
  • de waarde van jouw eigen bedrijf (als je dit hebt natuurlijk)
  • oude pensioenen van jou en je partner
  • alle lijfrentes van jou en je partner
  • spaargeld en beleggingen

Hoe behoud ik mijn levensstandaard?

Het gaat bij het inkomen na je pensioendatum niet eens om de vraag hoeveel pensioen krijg ik. De juiste vraag is in feite: “Hoe behoud ik mijn levensstandaard”?

We nemen dan het netto inkomen voor pensioendatum van jou en je partner. Hier trekken we de spaarbedragen van af. Dus als het gezamenlijk inkomen €4.000 is en jullie sparen €300 dan is de levensstandaard €3.700 per maand netto.

De volgende rekensom heeft betrekking op het inkomen na pensioendatum. We tellen alle pensioenen en lijfrentes bij elkaar op. Dit totale bedrag is een bruto bedrag. Omdat je na pensioendatum minder belasting betaalt, vermenigvuldigen wij het bruto bedrag met 0,8. Dan hebben we een indicatie van het netto bedrag.

Is het netto bedrag hoger dan de €3.700 dan is er niets aan de hand. Is het bedrag lager dan kun je meer inleggen of genoegen nemen met een lagere levensstandaard.

Neem hier contact met ons op!

Hoeveel pensioen krijg ik bij een middelloonregeling?

In de Wet Toekomst Pensioenen is middelloon vanaf 31-12-2027 niet meer mogelijk. Tot die datum kan onderstaand gelden:

Een andere benadering van de vraag is om te berekenen hoeveel pensioen je later krijgt als je een middelloonregeling hebt. De berekening is redelijk simpel en werkt als volgt:

Salaris minus de AOW franchise maal het opbouwpercentage.

De AOW franchise wijzigt elk jaar en is voor 2024 €17.545

Stel Jouw salaris is €40.000, hier gaat de eerder genoemde AOW franchise van af

Dus de pensioengrondslag is dan €22.455

Dit vermenigvuldigen wij met het opbouwpercentage. Stel dat het opbouwpercentage 1,8% is.

Je hebt dan een jaarlijkse pensioen aangroei van €404. Indien je 45 jaar oud bent en tot 68 jaar mag werken dan heb je nog 23 jaar te gaan.

Deze 23 jaar kunnen we vermenigvuldigen met de eerder berekende pensioen aangroei per jaar van €404.

Je krijgt dan een pensioen van €9.296

Dit bedrag verandert natuurlijk bij salarisverhogingen (dan krijg je meer pensioen) of bij eerder uit dienst (dan krijg je minder pensioen). Voordeel van een middelloonregeling is, dat je weet wat je krijgt. Nadeel van deze regeling is dat de premie erg renteafhankelijk is, dus veel onzekerheid voor de werkgever.

Hoeveel pensioen krijg ik?

Hoeveel pensioen krijg ik bij een beschikbare premieregeling

Dit zit wat complexer in elkaar omdat we bij deze regeling wel weten wat de inleg is, maar het uiteindelijke pensioen is wat onzekerder. De inleg is een leeftijdsgebonden percentage dat iedere vijf jaar wat stijgt. Je spaart dus bij een verzekeraar of PPI (Premie Pensioen Instelling). Op de einddatum heb je een som geld en hiervan moet je pensioen aankopen. Pensioenaankopen kan op twee manieren. Dit kan op rentebasis en door te beleggen. Hieronder worden deze twee opties uitgeschreven.

Op rentebasis

Je koopt een vast bedrag per jaar aan, maar omdat de rente laag staat krijg je ook een lage pensioenuitkering.

Je kan dan nog variëren met een hoog-laag uitkering. De eerste 5 of 10 jaar een wat hogere uitkering en de jaren daarna wat lager.

Beleggen

Doorbeleggen (ook wel variabele uitkering genoemd) is ook een optie de uitkering is dan afhankelijk van de beleggingsresultaten. Er zijn verschillende aanbieders ieder met zijn eigen strategie. Een voorbeeld van een aanbieder is DeGiro.

Lees hier meer over beleggen!

Wil jij meer weten over hoeveel pensioen je krijgt? Neem dan contact met ons op! Bel ons gerust op 088-9000 900 of mail naar info@pensioenvizier.nl. Daarnaast kun je ook altijd het contactverzoek hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op! Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.