Kennisbankartikel:

Ik wil geen pensioen opbouwen

Mijn medewerker wil geen pensioen opbouwen, wat nu?

We horen het regelmatig voorbij komen: ‘’ Mijn werknemer wil geen pensioen opbouwen ’’. Veel werkgevers vragen zich af of dit überhaupt wel kan en hoe ze hier mee om moeten gaan. In dit artikel bespreken wij een aantal scenario’s waarin het wel en niet mogelijk is om afstand te nemen van jouw pensioen (als werknemer).

Redenen om geen pensioen op te bouwen

Het kan dus voorkomen dat een werknemer zegt: ‘’ Ik wil geen pensioen opbouwen ’’. Maar wat kunnen de redenen hiervan zijn? Een veel voorkomende reden die wij horen is dat de werknemer liever zelf de regie in handen heeft. De werknemer wil zelf bepalen hoeveel en wanneer hij voor zijn pensioen spaart.

Een manier om zelf pensioen op te bouwen is via een lijfrente. Lees hier meer over een lijfrente! Ook kan de werknemer ervoor kiezen om pensioen op te bouwen door middel van vastgoed. Daarnaast is beleggen ook een steeds populairdere manier om pensioen op te bouwen.

Gratis adviesgesprek aanvragen!

Is pensioen opbouwen verplicht?

In Nederland kennen we in principe geen pensioenplicht. Echter ligt dit toch wat ingewikkelder. Alhoewel Nederland dus geen zogenoemde pensioenplicht kent, geldt voor veel werkgevers wel degelijk een pensioenplicht. Ongeveer 80% van de werkgevers valt in een CAO, waarin het verplicht wordt gesteld om een pensioenregeling te hebben. Een voorbeeld van een sector met zo’n verplichting is de horeca. Voor zowel de werknemer als de werkgever is het dan niet mogelijk om afstand te doen van een pensioenregeling.

Voor de overige 20% van de werkgevers is het wel mogelijk om afstand te doen van een pensioenregeling. Deze 20% valt niet onder een CAO waar het verplicht wordt gesteld om een pensioenregeling te hebben. Als onderneming is het belangrijk om een bedrijfstakpensioenfondscheck (BPF-check) te doen. Natuurlijk willen wij die BPF-check graag voor jou doen! Bij een BPF-check kijken wij of jouw bedrijf onder een CAO valt en dus een verplichte pensioenregeling heeft.

Afstandsverklaring

We spreken van een afstandsverklaring wanneer een werknemer niet wil deelnemen aan een pensioenregeling. De werknemer moet dan schriftelijk afstand doen van het aanbod van de werkgever.

Wanneer kan een werknemer wel afstand nemen van een pensioenregeling? Je kan alleen afstand nemen als de werknemer bezwaar heeft tegen elke vorm van verzekering. De persoon mag dan ook nergens anders verzekerd zijn. De persoon doet niet alleen afstand van het ouderdomspensioen, maar ook van het nabestaandenpensioen en premievrijsstelling bij langdurige ziekte. Daarnaast moet de persoon in kwestie een spaarbedrag gelijk aan de pensioenpremie aan het bedrijfstakpensioenfonds betalen.

Bereken hier het collectief pensioen!

Risico’s van een afstandsverklaring

Aan een afstandsverklaring zitten grote risico’s voor de werkgever verbonden. Mocht de werknemer bijvoorbeeld overlijden, dan kan de partner van de werknemer de rechtsgeldigheid van de afstandsverklaring betwisten. De partner kan zeggen dat hij of zij niet mee heeft getekend. Hierdoor kan het voorkomen dat de werkgever levenslang partnerpensioen moet betalen. Met alle financiële gevolgen van dien.

Als de werknemer zegt: ‘’ Ik wil geen pensioen opbouwen ’’, is het voor de werkgever het veiligst om hier niet aan mee te werken. Dit voorkomt dat jij als werkgever later in een ingewikkelde rechtszaak zit.

Meer weten?

Wil je meer weten over een afstandsverklaring? Of wil je weten of jouw bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds valt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Je kunt ons telefonisch bereiken op 088 9000 900. Daarnaast kun je ook altijd het contactformulier hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.