150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioenplanning, zorgen voor later

“Moet ik nu al aan mijn pensioen denken?” en “Dat doe ik later wel.” of “Tegen die tijd zie ik het wel!” Zijn veel voorkomende antwoorden, die ik de afgelopen 20 jaar gehoord heb. Ik begrijp het wel. Pensioen is lange termijn en voor vrijwel iedereen is dat lastig. Het is ook te verklaren.

Wij mensen zijn geprogrammeerd voor korte termijn denken en handelen. Dat ligt vast in onze neo-cortex oftewel het reptielenbrein. Alles wat korte termijn is kunnen we prima. Daarmee zijn we gekomen waar we nu zijn. Allemaal in redelijke welvaart. Langere termijn is en blijft lastig. Zo is afvallen lastig maar ook sparen voor pensioen. Niemand heeft er echt zin in en resultaat zie je pas op (erg) lange termijn.

Toch “moet” je het doen. Nu niet sparen is straks geen leuke dingen doen. Denk dus na wat jouw levensstandaard is. (Dat is je netto uitgavenpatroon.) en kijk wat je hebt op pensioendatum. Is er verschil? Gebruik dan de rekentool om er achter te komen wat je per maand moet inleggen.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Een antwoord op de vraag “hoeveel pensioen heb ik nodig” lijkt simpel, maar er zit toch meer achter dan je in eerste instantie denkt! Pensioen gaat over het handhaven van je huidige levensstijl, je wilt natuurlijk niet dat je straks dingen moet laten omdat er te weinig geld is. Om ervoor te zorgen dat je je levensstijl kan handhaven is het verstandig om aan pensioenplanning te doen. Dat is dus kijken wat je nu hebt en wat je later wilt. Als je nu €4.000 netto hebt en je spaart €350 dan is je levensstandaard €3.650.

De eerste stap die je kunt zetten is om nu naar www.mijnpensioenoverzicht.nl en kijk wat je later hebt aan netto inkomen. Is dat meer dan €3.650 dan zit je goed. Is het minder? Maak dan gebruik van de rekentool en bereken hoeveel je per maand moet inleggen om jouw doel (het behoud van levensstandaard) te halen.

Eerder stoppen met werken?

Krijg financieel inzicht in jouw pensioen

Om financieel inzicht te krijgen gebruik je pensioenplanning. Bij pensioenplanning nemen we alle vermogenscomponenten mee. Dus niet alleen lijfrentes en pensioenen, maar ook de hypotheek, het vastgoed, erfenissen en de waarde van jouw bedrijf (indien van toepassing). We kijken dan naar je uitgaven door de tijd heen en de te verwachten inkomsten.

Op basis daarvan trekken we conclusies en kunnen we jou goed adviseren wat te doen, of te laten.

Wat is mijn pensioen?

Pensioen gaat verder dan de spaarpotjes bij de diverse werkgevers. Het gaat ook om het pensioen van je partner. In principe doen alle vermogenscomponenten mee. Dus spaargeld en beleggingen, maar ook erfenissen en waarde bedrijf; alles telt mee.

Op basis van “alle” informatie krijg je een sluitend advies.

Gezamenlijk pensioen

Het pensioen van je partner is belangrijk. Maar niet zelden is ook pensioen van een ex-partner. We hebben n.l. een wet die hier op toeziet. Dat is de wet verevening pensioenen bij scheiding. Kort gezegd komt het erop neer dat het pensioen van jou en je partner verevend wordt bij scheiding. Jij hebt recht op 50% van het pensioen van je partner en vice versa. Let wel op: het gaat om pensioen wat is opgebouwd tijdens de huwelijkse periode.

Pensioen en AOW samen

Bij pensioenplanning bekijken we het hele “pensioenhuis”. Niet alleen AOW en pensioen, maar ook alles wat je zelf geregeld hebt zoals lijfrentes en andere vormen van inkomsten. Dit kunnen inkomsten zijn uit rendement van beleggingen en/of vastgoed.

De AOW is voor een alleenstaande €19.346 bruto per jaar en voor een gehuwde is dat €13.158. Dit bedrag krijg je dus allebei.

Kan ik vervroegd met pensioen?

In veel gevallen kan dat wel! Soms kan dat in een keer zoals bij de RVU regeling. Deze is geldig van 2021 tot 2025 en behelst dat je 36 maanden voor AOW datum een uitkering kan krijgen van je werkgever die fiscaal aantrekkelijk kan zijn. Je kan ook je pensioen naar voren halen, maar dan krijg je wel minder pensioen na AOW datum. Maakt een medewerker gebruik van de RVU, dan stop je met werken en stopt ook de pensioenopbouw. Binnen de huidige wet- en regelgeving is het niet mogelijk om de pensioenopbouw vrijwillig voort te zetten. Ook de bescherming tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid en overlijden zijn niet van toepassing.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bij PensioenVizier geloven we dat je eerst moet weten wie we zijn en wat we voor je kunnen doen. Dat doen we in eerste gesprek. Kennismaken en de vraag analyseren. Na zo’n eerste gesprek weten we allebei waar we aan toe zijn. Dat is wel zo prettig, dan heb je geen verassingen achteraf en kan de pensioenplanning starten.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.