150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wat zijn de kosten van beleggen bij beleggingsfondsen?

Haal je optimaal rendement uit je pensioengeld? Beleggingsfondsen mogen nooit meer kosten dan 1% van je (belegd) vermogen. Als u een loodgieter belt om uw gootsteen te ontstoppen, dan weet u wat hij of zij kost. Na afloop van de klus krijgt u een rekening, die u vervolgens betaalt. Beleggingsfondsen werken anders. U ziet geen rekening voor de diensten van de fondsbeheerder. U betaalt de kosten vanuit uw beleggingen. Deze hebben direct invloed op het rendement. Omdat kosten op deze indirecte manier in rekening worden gebracht, hebben veel beleggers hier weinig oog voor. Lees hier waarom kosten bij beleggen belangrijk zijn.

Risico beperken bij beleggen

Beheerskosten beleggingsfondsen

De beheerskosten staan in de prospectus en jaarverslag van een fonds. Dit is een zeer belangrijk gegeven voor een fondsbelegger. Als beleggingsfondsen een beheervergoeding vragen van 1.25% en het fonds heeft €200 miljoen aan belegd vermogen, dan krijgt de fondsaanbieder €2,5 miljoen als vergoeding. De beheersvergoeding bestaat uit een aantal componenten. Het grootste component is meestal de management fee, een vergoeding voor het management van de portefeuille. Daarnaast brengt het administratieve kosten in rekening, deze kosten moeten het verzenden van prospectussen, jaarverslagen en rekeningafschriften dekken. Ook de distributievergoeding en de marketingkosten kunnen onderdeel uitmaken van de beheerskosten. In Nederland worden de beheerkosten vaak gebrekkig uitgesplitst. Het is niet duidelijk wat er wel en niet onder valt. Sommige fondsen brengen bijvoorbeeld de kosten van oprichting in één keer in rekening. Terwijl andere fondsen die afschrijven in vijf jaar.

Transactiekosten

Beleggingsfondsen maken kosten bij de aan- en verkoop van aandelen en obligaties. Deze kosten worden verrekend met de koers waarvoor de transactie wordt gesloten. Het fonds krijg hier geen aparte rekening voor. De transactiekosten staan zelden in de jaarverslagen van Nederlandse fondsen.

Rente-uitgaven

Als beleggingsfondsen geld lenen om aandelen te kopen moet het rente betalen. Maar ook als het een plotselinge uitstroom van het portefeuille heeft, moet het rente betalen. Deze kosten drukken eveneens op het rendement. Zo blijkt dus maar weer, je hebt nooit alle kosten van beleggen in eigen hand.

Waarom PensioenVizier raadplegen?

Wij bieden een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Op deze manier leren we elkaar goed kennen! Vervolgens gaan we met deze kennis aan de slag om een passend advies voor je te schrijven. Wij passen onze adviezen aan op uw wensen. Daarnaast bespreken wij één keer per jaar het advies . Dit kan bij ons op het kantoor, maar we komen ook graag bij u op bezoek.

Twijfel je of PensioenVizier bij jou past?

PensioenVizier is niet voor iedereen

Heb je vragen? Bel gerust 088-9000900 of ga naar onze contactpagina.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.