Kennisbankartikel:

Pensioentip: kosten van beleggingsfondsen

Wat zijn de kosten van beleggen bij beleggingsfondsen?

Haal je optimaal rendement uit je pensioengeld? Beleggingsfondsen mogen nooit meer kosten dan 1% van je (belegd) vermogen. Als u een loodgieter belt om uw gootsteen te ontstoppen, dan weet u wat hij of zij kost. Na afloop van de klus krijgt u een rekening, die u vervolgens betaald. Beleggingsfondsen werken anders. U ziet geen rekening voor de diensten van de fondsbeheerder. U betaald de kosten vanuit uw beleggingen. Deze hebben direct invloed op het rendement. Omdat kosten op deze indirecte manier in rekening worden gebracht, hebben veel beleggers hier weinig oog voor. Lees hier waarom kosten bij beleggen belangrijk zijn.

Risico beperken bij beleggen

Beheerskosten beleggingsfondsen

De beheerskosten staan in de prospectus en jaarverslag van een fonds. Dit is een zeer belangrijk gegeven voor een fondsbelegger. Als beleggingsfondsen een beheervergoeding vragen van 1.25% en het fonds heeft €200 miljoen aan belegd vermogen, dan krijgt de fondsaanbieder €2,5 miljoen als vergoeding. De beheersvergoeding bestaat uit een aantal componenten. Het grootste component is meestal de management fee, een vergoeding voor het management van de portefeuille. Daarnaast brengt het administratieve kosten in rekening, deze kosten moeten het verzenden van prospectussen, jaarverslagen en rekeningafschriften dekken. Ook de distributievergoeding en de marketingkosten kunnen onderdeel uitmaken van de beheerskosten. In Nederland worden de beheerkosten vaak gebrekkig uitgesplitst. Het is niet duidelijk wat er wel en niet onder valt. Sommige fondsen brengen bijvoorbeeld de kosten van oprichting in één keer in rekening. Andere fondsen schrijven die af in vijf jaar.

Transactiekosten

Beleggingsfondsen maken kosten bij de aan- en verkoop van aandelen en obligaties. Deze kosten worden verrekend met de koers waarvoor de transactie wordt gesloten. Het fonds krijg hier geen aparte rekening voor. De transactiekosten staan zelden in de jaarverslagen van Nederlandse fondsen.

Rente-uitgaven

Als beleggingsfondsen geld lenen om aandelen te kopen moet het rente betalen. Maar ook als het een plotselinge uitstroom van het portefeuille heeft, moet het rente betalen. Deze kosten drukken eveneens op het rendement. Zo blijkt dus maar weer, je hebt nooit alle kosten van beleggen in eigen hand.

Waarom PensioenVizier raadplegen?

Wij bieden een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Op deze manier leren we elkaar goed kennen! Vervolgens gaan we met deze kennis aan de slag om een passend advies voor je te schrijven. Wij passen onze adviezen aan op uw wensen. Daarnaast bespreken wij één keer per jaar het advies . Dit kan bij ons op het kantoor, maar we komen ook graag bij u op bezoek.

Twijfel je of PensioenVizier bij jou past?

PensioenVizier is niet voor iedereen

 

Heb je vragen? Bel gerust 088-9000900 of ga naar onze contactpagina.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.