Middelloonregeling, wat is dat?

Middelloonregeling pensioen

In deze video vertellen wij wat een middelloonregeling pensioen inhoudt. De middelloonregeling is na het invoeren van het pensioenakkoord van 5 juni 2019 niet meer uitvoerbaar. Er zijn goede alternatieven. Op basis van jouw wensen werken we deze graag voor je uit. Het middelloonsysteem is een vorm van een vaste uitkeringsregeling. In pensioentaal noemen we dit een “Defined Benefits regeling”. Echter noemen we dit ook wel een gemiddelde-salarisregeling of opbouwregeling.

Middelloon als pensioenregeling

Een middelloonregeling is een pensioenregeling waarbij de hoogte van het pensioen afhankelijk is van het gemiddeld verdiende loon. Aan het begin van je loopbaan verdien je waarschijnlijk minder geld. Hierdoor bouw je dan minder pensioen op. Hoe meer je gaat verdienen, hoe meer pensioen je zal opbouwen.

Wanneer je de pensioenleeftijd bereikt en stopt met werken, ontvang je vaak 70 procent van jouw gemiddelde salaris. Het gemiddelde salaris wordt berekend over het gemiddeld verdiende loon. Hierbij kijken we naar het opgebouwde loon over de gehele loopbaan. Bovendien beschermt de werkgever het opgebouwde pensioen tegen inflatie. De werkgever verhoogt de opgebouwde bedragen doorgaans met een percentage gelijk aan de loon- of prijsindex.

Verschil middelloonregeling en eindloonregeling

Het verschil tussen een middelloonregeling en een eindloonregeling is dat het nog op te bouwen pensioen alleen aangepast wordt door salarisstijgingen. Het pensioen wordt dus niet aangevuld door middel van “Backservice”. Hoeveel pensioen je in de toekomst kan verwachten staat op jouw Uniform Pensioenoverzicht, ook wel UPO genoemd. Lees hier meer over een UPO!

Meer weten?

Wil jij meer weten over een middelloonregeling? Of andere pensioen gerelateerde zaken? Neem dan contact op met PensioenVizier! PensioenVizier helpt jou met het bouwen aan een onbezorgde toekomst. Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op. Daarnaast kun je ook het formulier hieronder invullen!

Wist je dat het kennismakingsgesprek vrijblijvend en op onze kosten is?

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.