Pensioen en wonen of werken in het buitenland

Over je inkomen betaal je in vrijwel alle gevallen belasting. Ook wanneer je in het buitenland woont of werkt. Hoeveel belasting je betaalt en aan wie hangt af van het land waar je woont of gaat wonen en de afspraken van dit land met Nederland. Werken of wonen in het buitenland heeft een grote invloed op jouw pensioen. Indien er in het land waar je woont of werkt een andere betaaleenheid is heb je waarschijnlijk met valutarisico’s te maken.

Lees meer over belasting

AOW en wonen in het buitenland

Het aantal jaar dat je in het buitenland woont, bouw je geen 2% AOW per jaar op waardoor je AOW-uitkering lager uitvalt. Wonen of werken in het buitenland kan ook erg gunstig zijn. Uitkeringen krijgen in een land met een goedkopere levensstandaard meer waarde in de uitkeringsfase. Emigreren kan dus ook een goede optie zijn om een pensioengat te verkleinen.

Het is wel belangrijk dat je hierbij let op belastingheffingen en afspraken die gemaakt zijn met het land. Bepaalde overheidsuitkeringen krijg je ook alleen uitbetaald wanneer er afspraken zijn gemaakt met het land waar je woont. De AOW wordt in een land waar geen afspraken mee zijn gemaakt wel uitbetaald maar de hogere alleenstaanden AOW en toeslagen vervallen.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

wonen of werken in het buitenland. aan het strand

Wonen en/of werken in het buitenland en pensioen

PensioenVizier specialiseert zich in pensioen en financiële planningen voor ondernemers en ondernemingen. We zijn al sinds 1 maart 2003 iedere dag bezig met pensioen. We hebben al meer dan 10.000 adviezen uit mogen brengen voor jong en oud. Wij denken mee met onze relaties over individuele en collectieve pensioenen. Kenmerken van ons advies zijn dat we voldoen aan de wetgeving, integer handelen en uiteraard staat het belang van onze klant hierbij voorop.

Wil je meer informatie over pensioen en wonen of werken in het buitenland? Neem dan contact met ons op! Onze pensioenadviseurs helpen je graag.

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.