Kennisbankartikel:

Jaarruimte lijfrente uitgelegd

Jaarruimte lijfrente uitgelegd

Jaarruimte lijfrente, wat is dit eigenlijk? Om dit te kunnen begrijpen, maak ik een aantal zaken eerst helder.

In Nederland kennen we drie pensioenpijlers;

  1. Basispensioen dat de overheid regelt (AOW)
  2. Aanvullend pensioen dat je bij een werkgever opbouwt
  3. Pensioen dat je zelf opbouwt

Wanneer je in loondienst werkt, bouw je vaak pensioen op bij je werkgever. Maar wanneer een werkgever niet onder een verplicht pensioenfonds valt, kan het zijn dat hij geen pensioen aan zijn werknemers aanbiedt, waardoor jij te maken krijgt met een pensioengat. Ook wanneer je er even tussenuit bent geweest en bijvoorbeeld enkele maanden of zelfs jaren niet gewerkt hebt, kan het zijn dat je te weinig pensioen hebt opgebouwd om na AOW-datum je huidige levensstijl te handhaven. Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Pensioengat en jaarruimte lijfrente

Eén van de manieren om jouw pensioengat op te vullen, is door het afsluiten van een lijfrente. Dit is een bankspaarproduct of een verzekeringsproduct waarbij je om de zoveel tijd (of eenmalig) geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen. De overheid vindt het belangrijk dat mensen een goed pensioen opbouwen. Daarom biedt zij mensen met een pensioengat fiscaal voordeel als ze besluiten zelf nog een aanvullend pensioen te regelen middels zo’n lijfrente. De premie of storting ten behoeve van deze lijfrente mag je bij jouw belastingaangifte aftrekken van je inkomen, maar hiervoor geldt wel een maximum.

Je kunt per kalenderjaar berekenen hoeveel pensioen je in een jaar mag opbouwen en hoeveel je via de overheid daadwerkelijk hebt opgebouwd. De naam van deze berekening is jaarruimteberekening. Jaarruimte ontstaat dus wanneer je in een jaar minder pensioen hebt opgebouwd dan dat je van de overheid maximaal mag opbouwen. De Belastingdienst heeft een speciale formule bedacht om jouw jaarruimte te berekenen. De formule is in stappen als volgt:

  1. Eerst bereken je jouw grondslag. Dit bereken je door jouw salaris minus de franchise te doen. De franchise staat wettelijk vastgelegd en bedraagt over het jaar 2021 €12.672.
  2. Vervolgens bereken je de ruimte. Dit doe je door de grondslag te vermenigvuldigen met de factor. De factor is in 2021 13,3%.
  3. De berekende ruimte van stap 2 doe je tot slot minus de A Factor. Om jouw A Factor te achterhalen, kun je het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) raadplegen. Hierin staan jouw opgebouwde pensioenen. Deze A Factor vermenigvuldig je met 6,27 en kun je eventueel minus de lijfrente-inleg doen.
  4. In een formule ziet de berekening er zo uit: Salaris – Franchise = grondslag x factor = ruimte – A Factor (staat voor opgebouwde pensioen)
Neem contact op!

Voorbeeld

Voorbeeld met een salaris van € 40.000

Stel jouw salaris is € 40.000. Dan is de grondslag € 40.000 – € 12.672 = € 27.328. Vervolgens bereken je de jaarruimte.

Dit bereken je door € 27.328 x 0,133 te doen. De ruimte bedraagt dus € 3.634.

 

Tot slot haal je van de ruimte de A factor eraf. De formule hiervoor is (6,27 x A Factor) – eventuele lijfrente inleg.

 

Bovenstaande stamgegevens veranderen ieder jaar. Kijk voor de actuele gegevens op de website van de Belastingdienst.

Niet-benutte jaarruimte lijfrente

Kun je jouw jaarruimte op de lijfrente niet helemaal gebruiken, omdat je in het betreffende jaar minder premies hebt betaald of stortingen hebt gedaan? Dan heb je een ‘niet-benutte jaarruimte’. Het totaalbedrag van alle ‘niet-benutte jaarruimtes’ heet ook wel je reserveringsruimte. De jaarruimte die je niet hebt gebruikt, mag je nog in de 7 jaren erna gebruiken als reserveringsruimte. Heb je zowel jaarruimte als reserveringsruimte? Gebruik dan eerst je reserveringsruimte. Zo voorkom je dat eerdere niet-gebruikte jaarruimte verloren gaat. Voor de reserveringsruimte geldt overigens wel een maximum en je mag nooit meer aftrekken dan dit maximum.

Voorbeeld jaarruimte

Je jaarruimte is in 2021 € 2.055. In 2021 heb je € 2.000 betaald aan premies voor een lijfrenteverzekering.

Je mag in 2021 dus € 2.000 aan premies aftrekken. De € 55 die je over hebt, neem je mee in de berekening van je reserveringsruimte over een later jaar.

Voorbeeld reserveringsruimte

In je reserveringsruimte 2021 kun je gebruikmaken van je niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2014 tot en met 2020. In 2022 vervalt eventuele niet-gebruikte jaarruimte uit 2014.

 

Wat bij bovenstaande belangrijk is om te onthouden, is dat je alleen (een deel van) je premies en stortingen mag aftrekken als je daarvoor genoeg jaarruimte hebt. Werk je in loondienst, biedt de werkgever een pensioenregeling, en betaal je zelf (een deel van) je pensioenpremie? Dan mag je deze premie niet aftrekken. Je werkgever heeft deze premie namelijk al van jouw loon afgetrokken voordat daar belasting over werd ingehouden.

Je eigen situatie

Een pensioengat of pensioentekort ontstaat dus als je meer pensioen wilt dan dat je hebt. Maar om te bepalen of je daadwerkelijk een pensioengat hebt, moet je wel eerst weten waar je naartoe wilt. Bepaal dus eerst hoeveel pensioen jij op je pensioendatum wilt hebben. Wij kunnen jouw situatie in kaart brengen en maken pensioen begrijpelijk! Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op via 088- 9000 900 of via info@pensioenvizier.nl.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.