150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Wat zijn kleine pensioenen?

Mensen hebben soms meerdere kleine pensioenen. Dit komt doordat zij verschillende pensioenen hebben opgebouwd bij verschillende werkgevers. Een klein pensioen betekent dat het gaat om een pensioen van meer dan € 2,- en minder dan € 594,89 (in 2023) bruto per jaar. Deze potjes zijn vooral opgebouwd door mensen met tijdelijke contracten of parttime contracten die vaak van baan wisselen.

Hier een voorbeeld: Jan is vanaf zijn 21ste werkzaam in de bediening. Hij bouwt netjes pensioen op bij een aangesloten pensioenfonds. Op zijn 24ste gaat hij afstuderen en gaat hij zich volledig richten op school. Met zijn werkzaamheden in de bediening bij het restaurant is hij gestopt. Toen hij afgestudeerd was, werkte hij een jaartje in het ziekenhuis. Ook daar heeft hij netjes pensioen opgebouwd.

Nu kun je op verschillende manieren met het opgebouwde pensioen omgaan. Maar wat is verstandig? Laten uitkeren of samenvoegen?

Neem vrijblijvend contact op

Uitkeren van de kleine pensioenen

Mensen zoals Jan krijgen vaak de aanbieding van de verzekeraar/pensioenuitvoerder om de verschillende potjes te laten uitkeren. De administratiekosten van de uitvoerder worden namelijk te hoog. Hierdoor is het voordeliger voor de verzekeraar/pensioenuitvoerder om de potjes uit te keren. Kwam dat even goed uit! Jan wilde heel graag een nieuwe auto kopen en kon het geld dus goed gebruiken. Toen ook pensioenfonds Y met een verzoek tot uitkeren kwam was het helemaal compleet. Jan had de helft van zijn auto bij elkaar. Hij liet de potjes uitkeren en kocht de auto die hij graag wilde. Maar is dit verstandig?

In het verleden verdween het geld in de zak en werd het uitgegeven. Het is niet verstandig om dit zomaar te doen. Hierdoor gaat je pensioenopbouw verloren en dat kan later nadelige gevolgen hebben. Dit komt dus niet ten goede voor het pensioen van de werknemer.

Kleine pensioenen samenvoegen

Sinds 1-1-2019 kun je deze kleine pensioen potjes samenvoegen. Zo bouwen mensen, voornamelijk tijdelijke medewerkers, meer pensioen op. En behoudt het geld zijn pensioenbestemming. De nieuwe regels omtrent waardeoverdracht zijn per 1-1-2019 ingegaan. Volgens (toenmalig) staatssecretaris Jetta Klijnsma gaat het om ongeveer 4.5 miljoen kleine pensioenpotjes. Deze potjes zijn vooral opgebouwd door mensen met tijdelijke contracten of parttime contracten die vaak van baan wisselen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma zegt: “Dit zet echt zoden aan de dijk voor werknemers die vaak van baan veranderen. Al hun kleine en versnipperde pensioentjes kunnen nu worden samengevoegd tot één beter pensioen. Dat is van grote waarde’’.

kleine pensioenen samenvoegen

Het doel van samenvoegen

Verbetering bieden

Een belangrijk doel van dit wetsvoorstel is om de werknemers met kleine pensioenaanspraken een verbetering te bieden. Momenteel maken verzekeraars gebruik van de mogelijkheid van eenzijdige afkoop van kleine pensioenen. Deze regel wordt vervangen door de mogelijkheid om een automatische waardeoverdracht naar de nieuwe pensioenuitvoerder van de werknemer. Op deze manier gaan de pensioenpotjes allemaal met elkaar mee. Ook is De Nederlandse Bank enthousiast over dit besluit.

Verzekeraars bevrijden

Een ander doel is om de verzekeraars te bevrijden van de relatief hoge administratieve kosten die komen kijken bij kleine pensioenpotjes. Het is voor verzekeraars en pensioenuitvoerders dus van groot belang dat kleine pensioenpotjes komen te vervallen. De hoogte van een uitkering staat namelijk niet in verhouding met de uitvoeringskosten ervan. Daarnaast worden de uitvoeringskosten per saldo door de overige deelnemers opgebracht.

Door wettelijk vast te leggen onder welke voorwaarden een overzetting plaatsvindt, bereik je dat de deelnemers daar materieel geen nadeel van ondervinden. Zij kunnen volledig profiteren van de voordelen van een overzetting. Overigens is niet in alle gevallen een waardeoverdracht voordelig. Laat dit van te voren wel goed uitzoeken door een adviseur. Doe dit voordat je daadwerkelijk de waardeoverdracht uitvoert!

Wat vindt PensioenVizier?

Pensioenen samenvoegen vinden wij een goed besluit. We zien in de praktijk dat kleine pensioenen snel werden uitgekeerd. Mensen konden het geld eigenlijk wel gebruiken voor iets anders en namen de potjes op. Dit ging echter wel ten koste van je eigen pensioen (!). Momenteel wordt daar soms nog te weinig aan gedacht. Pensioen komt later wel…. Toch is dit niet verstandig, hoe langer je pensioen op kan bouwen hoe lager de “pensioenlasten” per periode liggen. Begin je pas veel later dan heb je een veel hogere inleg nodig om te komen daar waar je wilt zijn op pensioendatum en om je levensstandaard te kunnen behouden. We houden de ontwikkelingen in de gaten en kunnen helpen!

Neem contact met ons op! Bel 088 9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.