Kennisbankartikel:

Belangrijk om te weten bij waardeoverdracht.

Waardeoverdracht pensioen

Een waardeoverdracht van jouw pensioen zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen overdraagt. Bij een verandering van werkgever kun je kiezen om een waardeoverdracht te doen. Je kan dan het pensioen van de vorige werkgever overdragen aan de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Een waardeoverdracht is oorspronkelijk bedoeld om een pensioenbreuk te voorkomen. De waardeoverdracht kan iedere werknemer aanvragen nadat hij bij de nieuwe werkgever in dienst is getreden.

Zoals altijd zijn er zaken waar je op moet letten. Je moet altijd kijken of een waardeoverdracht voordelig is. Dit is namelijk niet altijd het geval. Wanneer doe je aan waardeoverdracht en wanneer laat je het geld staan? Vraag jij je af wat belangrijk is bij waardeoverdracht? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen. Je kan natuurlijk ook direct een (vrijblijvend) gesprek aanvragen met één van onze pensioenadviseurs.

Kijk of een financiële planning bij jou past!

Voordelen van waardeoverdracht

Een voordeel van pensioenoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld wordt over verschillende pensioenverzekeraars. Zo wordt een ingewikkelde pensioenadministratie voorkomen door de vele
kleine pensioenen samen te voegen.

Daarnaast kan het een goed middel zijn tegen pensioenbreuk. Een waardeoverdracht is tevens interessant indien er extra dienstjaren ontstaan in een eindloonregeling, Hetzelfde geld voor een niet geïndexeerde pensioenaanspraak, deze wordt overgedragen naar een geïndexeerde regeling. Ook dit is een goed middel tegen een pensioenbreuk.

Tevens kan een waardeoverdracht ook van belang zijn bij een beschikbare premieregeling indien er extra dienstjaren ten behoeve van het nabestaandenpensioen ingekocht moeten worden.

Nadelen van waardeoverdracht

Eén van de nadelen is dat waardeoverdracht meestal nadelig is indien een pensioenafspraak opgebouwd in een middelloon of eindloon wordt overgedragen naar een beschikbare premieregeling. Op het moment dat er premievrije aanspraken bestaan in een beschikbare premieregeling met een garantie uitkering op de einddatum, is het onverstandig om de reservewaarde over te dragen naar een beschikbare premieregeling zonder garantieaanspraken.

Waardeoverdracht kan eveneens nadelig zijn, indien er sprake is van overdracht van een opbouwregeling voor het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum, naar een regeling waarin het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum alleen op risicobasis is verzekerd. Als de deelnemer na waardeoverdracht uit dienst treedt en daarna overlijdt, wordt er geen partnerpensioen aan de achterblijvende partner uitgekeerd. Voor de nieuwe werkgever heeft dit ook invloed. Indien je meer informatie nodig hebt, neem dan contact op met PensioenVizier.

PensioenVizier helpt jou graag!

Heb je vragen, wil jij meer informatie en/of ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Schroom niet en neem contact met ons op. Bel 088-9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter! Samen kunnen wij kijken naar de voordeligste optie voor jou.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.