Kennisbankartikel:

Waardeoverdracht

Kennisbank » Waardeoverdracht

Waardeoverdracht pensioen

Een waardeoverdracht pensioen zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen bij de oude werkgever overdraagt naar de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Bij een verandering van werkgever kun je kiezen om waardeoverdracht te doen. Je kan dan het pensioen van de vorige werkgever overdragen aan de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Een waardeoverdracht is oorspronkelijk bedoeld om pensioenbreuk te voorkomen. De waardeoverdracht kan iedere werknemer aanvragen nadat hij bij de nieuwe werkgever in dienst is getreden.

Bereken hier het collectief pensioen!

Wanneer is waardeoverdracht pensioen voordelig?

Wanneer doe je aan waardeoverdracht? Met andere woorden, wanneer pensioenoverdracht en wanneer laat je het geld staan?

Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenverzekeraars. Dit voorkomt een ingewikkelde pensioenadministratie door vele kleine pensioentjes. Waardeoverdracht is tevens interessant indien er extra dienstjaren ontstaan in een eindloonregeling. Ook interessant is wanneer een niet geïndexeerde pensioenaanspraak wordt overgedragen naar een geïndexeerde regeling. Waardeoverdracht kan ook nadelig zijn. Dit is het geval wanneer een pensioenafspraak opgebouwd in een middelloon of eindloon wordt overgedragen naar een beschikbare premieregeling.

Bestaan er premievrije aanspraken in een beschikbare premieregeling en hebben deze een garantie-uitkering op de einddatum? Dan is het onverstandig om de reservewaarde over te dragen naar een beschikbare premieregeling zonder garantieaanspraken.

wanneer waardeoverdracht

Hoe vraag je zo’n overdracht aan?

Stap 1

Je vraagt een opgave voor waardeoverdracht aan bij de pensioenuitvoerder waarnaar je de waarde wilt overdragen.

Stap 2

De pensioenuitvoerder vraagt bij je huidige pensioenuitvoerder om jouw pensioenaanspraken en de overdrachtswaarde door te geven. Dit duurt ongeveer een maand.

Stap 3

Binnen twee maanden worden deze gegevens door jouw huidige pensioenuitvoerder opgestuurd.

Stap 4

Binnen twee maanden wordt de waarde van jouw pensioenaanspraken omgerekend naar je nieuwe regeling. Hierop ontvang je een offerte waarin de reeds opgebouwde pensioenaanspraken staan vermeld. Ook is vermeld hoe je deze kan overdragen naar jouw nieuwe pensioenregeling.

Stap 5

Bestudeer voordat je de beslissing maakt goed de offerte of bespreek deze eventueel met jouw adviseur. Het is belangrijk dat je binnen twee maanden beslist tot deze overdracht. Na deze tijd vervalt de offerte.

Stap 6

Wanneer je hebt besloten tot waardeoverdracht vraagt de nieuwe pensioenuitvoerder jouw huidige pensioenuitvoerder om de overdrachtswaarde over te maken.

Stap 7

Vervolgens maakt jouw pensioenuitvoerder maakt dit bedrag over.

Stap 8

De nieuwe pensioenuitvoerder zal de pensioenaanspraken toevoegen aan jouw pensioenpolis.

Stap 9

Je ontvangt een nieuwe pensioenopgave waarin je pensioenaanspraken uit de waardeoverdracht zijn verwerkt. De waarde overdragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder kan dus een half jaar duren.

Bekijk de video

Waardeoverdracht uit het buitenland

Bij pensioenoverdracht uit het buitenland liggen de zaken wat complexer. Ieder land heeft een ander verdrag met Nederland. Per land maken we de afweging wat te doen. Onze adviseurs kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over waardeoverdracht? Of over andere pensioenzaken? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar: 088 9000 900. Of laat hieronder jouw gegevens achter, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.