Wat is waardeoverdracht pensioen?

Een waardeoverdracht pensioen zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen bij de oude werkgever overdraagt naar de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Bij een verandering van werkgever kun je kiezen om waardeoverdracht te doen. Je kan dan het pensioen van de vorige werkgever overdragen aan de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Een waardeoverdracht is oorspronkelijk bedoeld om pensioenbreuk te voorkomen. De waardeoverdracht kan iedere werknemer aanvragen nadat hij bij de nieuwe werkgever in dienst is getreden. Meer weten over jouw pensioen?

Direct naar:
Meer inzicht? Kijk of een financiële planning bij je past!

Wanneer is waardeoverdracht pensioen voordelig?

Wanneer doe je aan waardeoverdracht? Met andere woorden, wanneer pensioenoverdracht en wanneer laat je het geld staan?

Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenverzekeraars. Dit voorkomt een ingewikkelde pensioenadministratie door vele kleine pensioentjes. Waardeoverdracht is tevens interessant indien er extra dienstjaren ontstaan in een eindloonregeling. Ook interessant is wanneer een niet geïndexeerde pensioenaanspraak wordt overgedragen naar een geïndexeerde regeling. Waardeoverdracht kan ook nadelig zijn. Dit is het geval wanneer een pensioenafspraak opgebouwd in een middelloon of eindloon wordt overgedragen naar een beschikbare premieregeling.

Bestaan er premievrije aanspraken in een beschikbare premieregeling en hebben deze een garantie-uitkering op de einddatum? Dan is het onverstandig om de reservewaarde over te dragen naar een beschikbare premieregeling zonder garantieaanspraken.

wanneer waardeoverdracht

Hoe vraag je zo’n overdracht aan?

Stap 1

Je vraagt een opgave voor waardeoverdracht aan bij de pensioenuitvoerder waarnaar je de waarde wilt overdragen.

Stap 2

De pensioenuitvoerder vraagt bij je huidige pensioenuitvoerder om jouw pensioenaanspraken en de overdrachtswaarde door te geven. Dit duurt ongeveer een maand.

Stap 3

Binnen twee maanden worden deze gegevens door jouw huidige pensioenuitvoerder opgestuurd.

Stap 4

Binnen twee maanden wordt de waarde van jouw pensioenaanspraken omgerekend naar je nieuwe regeling. Hierop ontvang je een offerte waarin de reeds opgebouwde pensioenaanspraken staan vermeld. Ook is vermeld hoe je deze kan overdragen naar jouw nieuwe pensioenregeling.

Stap 5

Bestudeer voordat je de beslissing maakt goed de offerte of bespreek deze eventueel met jouw adviseur. Het is belangrijk dat je binnen twee maanden beslist tot deze overdracht. Na deze tijd vervalt de offerte.

Stap 6

Wanneer je hebt besloten tot waardeoverdracht vraagt de nieuwe pensioenuitvoerder jouw huidige pensioenuitvoerder om de overdrachtswaarde over te maken.

Stap 7

Vervolgens maakt jouw pensioenuitvoerder maakt dit bedrag over.

Stap 8

De nieuwe pensioenuitvoerder zal de pensioenaanspraken toevoegen aan jouw pensioenpolis.

Stap 9

Je ontvangt een nieuwe pensioenopgave waarin je pensioenaanspraken uit de waardeoverdracht zijn verwerkt. De waarde overdragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder kan dus een half jaar duren.

Bekijk de video

Waardeoverdracht uit het buitenland

Bij pensioenoverdracht uit het buitenland liggen de zaken wat complexer. Ieder land heeft een ander verdrag met Nederland. Per land maken we de afweging wat te doen. Onze adviseurs kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn.

Pensioen overdragen of niet?

Dit hangt af van jouw situatie! Heb je veel kleine pensioenpotjes? Dan maakt het jouw pensioenadministratie een stuk makkelijker. Of als er extra dienstjaren ontstaan in een eindloonregeling. Ook is het interessant wanneer je pensioenregeling op dit moment niet geïndexeerd is en een nieuwe regeling  wel. Overdragen kan nadelig zijn wanneer je op dit moment onder de middelloon of eindloon regeling valt, en de nieuwe regeling een beschikbare premie regeling is. Laat je daarom goed adviseren! Neem contact op met PensioenVizier!

Meer informatie?

Wil je meer informatie over waardeoverdracht? Of over andere pensioenzaken? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar: 088 9000 900. Of laat hieronder jouw gegevens achter, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.