145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Hoe moet jij je pensioen aanvragen?

Een pensioen aanvragen hoe doe je dat en moet ik mijn pensioen zelf aanvragen? Dat verschilt. Vraag je een pensioen aan voor jezelf als ondernemer of vraag je pensioen aan voor het personeel? (Collectief pensioen). Dat zijn twee verschillende zaken. Dit betekent dat de manier waarop jij je pensioen aanvraagt ook kan verschillen.

Pensioen aanvragen voor jouw personeel

Collectief pensioen is bedoeld als aanvulling op het pensioen van de overheid, de AOW.  De AOW en het pensioen via de werkgever moet voldoende inkomen geven als de werknemer met pensioen gaat. Bovendien zijn overlijden en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid (vrijwel) automatisch meeverzekerd.

Vanaf vijf werknemers is het ronduit aantrekkelijk om pensioen aan te bieden. Zit je bij een pensioenfonds dan hoef je geen pensioen aan te vragen. Het pensioenfonds start dit allemaal automatisch op. Een bouwbedrijf valt onder het pensioenfonds van de bouw, een installatiebedrijf valt onder het pensioenfonds van de klein metaal. Heb je een klein bedrijf met minder dan vijf of drie personeelsleden, ook dan is pensioen een mooie arbeidsvoorwaarde. Het is geen dure zaak om pensioen op te starten. Bij PensioenVizier hanteren we andere (lagere) tarieven voor kleine(re) bedrijven. Ook als er sprake is van een snel groeiend bedrijf kan je overwegen om een pensioen voor je medewerkers op te starten.

https://pensioenvizier.nl/pensioen-voor-collectief/

Waarom een collectief pensioen?

Wil je pensioen aanvragen voor jouw personeel dan is de belangrijkste vraag: waarom wil je dit? Pensioen is onbelangrijk, behalve in twee gevallen.

  1. Bij het in – en uitdienst treden: Bij in- en uit dienst treden realiseren de medewerkers zich opeens wat ze nu hebben en wat ze aan arbeidsvoorwaarden bij hun nieuwe werkgever willen hebben. Heb je een goede pensioenregeling dan werkt dat positief bij indiensttreding en het beperkt de uitloop van personeel. Het is dan een mooie arbeidsvoorwaarde.
  2. If the shit hits the fan: Bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of het bereiken van de pensioenleeftijd wordt pensioen ineens een belangrijk topic. Dan willen mensen graag weten hoeveel (nabestaanden) pensioen er op korte termijn ontvangen gaat worden. Is er geen pensioentoezegging, dan is het als werkgever toch lastig om de nabestaanden te vertellen dat er geen nabestaandenpensioen is!
Bereken hier jouw collectief pensioen!

Controleer of je onder een pensioenfonds valt!

Wat als het niet duidelijk is of je onder een pensioenfonds valt en je op dit moment nog niet aangemeld bent? Wees dan voorzichtig! Het is niet zeker of je onder een pensioenfonds valt maar als een werknemer aanspraak maakt op pensioen en hij heeft gelijk dan gaat het pensioenfonds toch uitkeren. Ook al is er geen premie betaalt. Let op, deze uitkering verhalen ze bij jou als werkgever. Val je wel onder een pensioenfonds, maar ben je niet aangemeld? Het pensioenfonds kan de premies dan verhalen vanaf datum in dienst van de eerste werknemer. Dit kan dus om heel veel geld gaan! Wij doen graag een controle of je onder een pensioenfonds valt. Dit noemen we de BPF check. BPF staat voor Beroeps (Bedrijfs) Pensioen Fonds.

Pensioen aanvragen voor jezelf: moet ik mijn pensioen zelf aanvragen?

Als ondernemer kun je vaak geen pensioen aanvragen zoals een werknemer dat kan doen. Pensioen is immers werkgever-werknemer gebonden. Heb je een of meer BV’s? Dan is het WEL mogelijk om pensioen aan te vragen! Indien je geen BV hebt, kun je fiscaal gunstig sparen in een bancaire lijfrente. Als ondernemer moet je zelf zorgen voor aanvullend pensioen. Dit kan met behulp van een financiële planning.

Pensioen is een onderdeel van een financiële planning. Mogelijk heb je bij vorige werkgevers al pensioen opgebouwd. Dit kun je nalezen in www.mijnpensioenoverzicht.nl Wellicht zit er ook al waarde in je bedrijf en wachten er nog wat erfenissen op je. In hoeverre is het dan nodig dat je nog pensioen aanvraagt? Dat is een relevante vraag, want hoe onbelangrijk het ook lijkt, de waarde van jouw bedrijf kan fluctueren, net zoals de erfenissen en andere bezittingen. Bereken hier je pensioen als ondernemer.

Bij PensioenVizier nemen we alle bezittingen mee zoals vastgoed, bijvoorbeeld je eigen huis, je spaargeld, de waarde van jouw eigen bedrijf en erfenissen. Ook de hoogte van het pensioen van je partner vinden we heel waardevol. De hamvraag is natuurlijk waarom je een pensioen zou willen aanvragen. Kijk eerst eens hoeveel je hebt, neem dan vooral ook alles mee en zet dat af tegen wat je wilt. Zit er een gat tussen wat je wilt en wat je hebt? Neem dan contact met ons op, dan gaan we aan de slag om jouw pensioen in orde te maken.

https://pensioenvizier.nl/pensioen-voor-de-ondernemer/

Onafhankelijk pensioenspecialist

PensioenVizier is een onafhankelijk specialist in pensioenen. Wij zorgen voor een begrijpelijke pensioenregeling waarbij je 24/7 inzicht hebt via je eigen financiële dashboard. Wij denken met je mee over individueel en collectief pensioen en hierbij staat jouw belang voorop. Pensioen aanvragen, zo doe je dat!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.