Kennisbankartikel:

Pensioen voor een klein bedrijf

Waarom een pensioen voor een klein bedrijf opstarten?

Je begint een bedrijf en binnen de kortste keren heb je jouw eerste personeelslid. Gefeliciteerd! De eerste jaren gaat het goed, je geeft loonsverhoging, bonussen en andere arbeidsvoorwaarden om het personeelslid binnen te houden. Als laatste komt pensioen dan ook om de hoek kijken. Moet ik een pensioen voor een klein bedrijf aanbieden? Er zijn twee redenen om het personeel een pensioenregeling aan te bieden. De verzorgingsgedachte en/of de beloningsgedachte.

Bereken hier het collectief pensioen!

De verzorgingsgedachte in pensioen

Pensioen voor een klein bedrijf kent de volgende drie soorten:

 

In al deze pensioenen kan een verzorgingsgedachte zitten. Zo kan het zijn dat iemand die 50 jaar of ouder is ineens denkt waar is mijn pensioen of hoe is mijn pensioen geregeld? Dit is aan de late kant. Niet dat het onmogelijk is maar reparatie op deze leeftijd kan moeilijk zijn.

Bij nabestaandenpensioen moet je er toch niet aan denken dat er niks geregeld is en dat een van de personeelsleden komt te overlijden. Je moet er niet aan denken dat de partner van jouw medewerker met financiële problemen achterblijft.

Bij langdurige ziekte gaat het om premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Is iemand voor langere tijd ziek en belandt hij in de WIA dan loopt zijn pensioen gewoon door, zodat hij of zij op pensioengerechtigde leeftijd gewoon pensioen ontvangt.

Pensioen en de beloningsgedachte

De beloningsgedachte bij in- en uitdiensttreding is bij pensioen voor een klein bedrijf wel een probleem. Bij indiensttreding is er vaak de vraag, hoe is pensioen geregeld? Dit kun je wel compenseren met geld, maar dan is het nog steeds geen pensioen. Ook bij uitdiensttreding kan pensioen een issue zijn. Bied jij geen pensioen aan en de collega concurrent wel? Dan sta je in principe 1-0 achter. Overstap naar de collega die wel pensioen aanbiedt is dan alleen maar aantrekkelijker.

Pensioen voor een klein bedrijf

Hoe start je een pensioen voor een klein bedrijf op?

Bij het opstarten van pensioen komt heel wat werk kijken. Je wilt immers een pensioen dat bij je past en dat op lange termijn ook nog betaalbaar is. Bovendien wil je geen ellende achteraf of je niet onder een pensioenfonds valt. Al dit werk nemen we je uit handen. Stap voor stap doorlopen we het volgende proces:

  • Om te beginnen inventariseren we al jouw wensen, hiermee houden we rekening met facetten die van invloed kunnen zijn op de pensioenregeling. Zoals jouw kennis en ervaring, manier van beleggen, groene fondsen, duurzame fondsen en budget.
  • Parallel aan dit traject checken we of je niet onder een pensioenfonds valt en na de analyse van je jaarcijfers kunnen we ook inschatten of de pensioenregeling op lange termijn betaalbaar is (en blijft) voor jou en je bedrijf.
  • Vervolgens werken we deze gegevens uit in een terugkoppelingsdocument. Dit is een verslag van wat we besproken hebben en als het goed is herken je jezelf hierin.
  • In de volgende fase vragen we drie offertes op die gebaseerd zijn op onze eerdere gesprekken. Deze offertes vergelijken we op zachte en harde criteria. Zachte criteria zijn onder andere hoe snel deze aanbieder reageert en hoe kundig het personeel is dat je aan de telefoon krijgt. Harde criteria zijn onder andere de prijs en de voorwaarden.
  • Na de keuze zetten we het pensioen op en daarna geven we de presentatie aan het personeel. Deze presentatie doen we ieder jaar zodat hun pensioenkennis niet wegzakt.

 

Kosten bij een pensioen voor een klein bedrijf

Hoe kleiner het bedrijf hoe lager de kosten. Wij hanteren een variabele fee. Daarom betalen bedrijven met veel personeelsleden meer dan een bedrijf met twee personeelsleden. Benieuwd naar de kosten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Download checklist collectief pensioen

Tips bij een pensioen voor een klein bedrijf

Weet je niet weet waar je op moet letten, dan gaat het vaak over de prijs. Kiezen voor prijs is niet altijd slim. Er zijn echt meer criteria waar je op moet letten.

Wij hebben een gratis checklist gemaakt, die over het collectieve pensioen gaat! Deze checklist kun je vinden door op de groene knop hierboven te klikken.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.