Pensioenschade bij ontslag
Bij ontslag kan er pensioenschade ontstaan. Dit is de schade die iemand oploopt aan zijn of haar pensioen, omdat hij of zij is ontslagen.
Dit kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven, er valt immers een gedeelte van je pensioen weg. Je bouwt vaak geen pensioen meer op via je werkgever. Dit kan er voor zorgen dat je later uiteindelijk een te laag pensioen ontvangt. De dromen die je had voor na je pensioen, bijvoorbeeld om te gaan reizen, te investeren in je favoriete voetbalclub, een duurzaam huis te bouwen of leuke uitstapjes te maken met je kleinkinderen, gaan dan een stuk moeizamer, Je hebt dan simpelweg niet genoeg pensioen.
Toch zijn er een aantal manieren om de pensioenschade zo veel mogelijk te beperken. Hieronder een aantal voorbeelden:
1. Sparen voor je pensioen
Je kunt sparen door bijvoorbeeld een bancaire lijfrenterekening te openen bij je bank en elke maand er een bepaald bedrag naar over te maken. Dit is een manier om je te verzekeren van een extra inkomen op een bepaald moment. Je bouwt eerst de rekening op door geld te sparen en na je AOW gerechtigde leeftijd krijg je het geld uitgekeerd. Het voordeel van een bancaire lijfrente is dat deze fiscaal aftrekbaar. Bovendien valt deze bij eventueel overlijden in de nalatenschap. Daarnaast is het mogelijk om de lijfrenteverzekering in vijf of tien jaar uit te laten keren.
PensioenVizier geeft duidelijke adviezen en helder inzicht in de kosten en baten, en je krijgt alle afspraken in een handig boekwerk, zodat je later makkelijk terug kunt vinden hoe je pensioen / financiële planning eruitziet en wat de afspraken zijn.
2. Beleggen om pensioenschade te beperken
Een andere manier om je pensioenschade te beperken is door slim te beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van aandelen en ze later te verkopen met winst. Je hebt met beleggen meer risico. Je kan meer geld verliezen dan via het sparen bij een bank, je hebt ook kans op een hoger rendement. Er horen risico’s bij beleggen. Zorg er voor dat je je in beleggen verdiept, of een professional inschakelt voordat je ermee begint.
3. Nieuw dienstverband met pensioenregeling
Een goede optie om je pensioenschade te verminderen is om ergens anders te beginnen te werken waar je een pensioenregeling krijgt. Als je eenzelfde baan vindt, in dezelfde branche, is de kans groot dat je je pensioenschade (erg) kunt beperken. Krijg je een nieuwe baan in een andere branche, dan is de kans groot dat je werkgever een andere pensioenuitvoerder heeft. Je oude pensioen verdwijnt dan niet, maar is niet meer actief. Je betaalt er geen premie meer voor. Soms is het aan te raden de verschillende pensioenpotjes samen te voegen. Laat je hier goed over adviseren.
Je oude pensioenen kun je raadplegen via www.mijnpensioenoverzicht.nl.
4. Later met pensioen
Wanneer je weer een baan hebt, kun je er voor kiezen om later met pensioen te gaan. Op deze manier kun je de pensioenschade beperken. Als bepaalde werkzaamheden te zwaar worden omdat je ouder wordt, kan je wellicht vrijstelling vragen voor deze activiteiten. Hierdoor blijf je toch in dienstverband en blijf je pensioen opbouwen. Dit heet deelpensioen. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld dat je in contact blijft met je collega’s, meer vrije tijd hebt en tegelijkertijd nog steeds productief bezig bent. Het neemt de werkdruk weg van de laatste jaren voordat je met pensioen gaat en je kunt langzaam wennen aan een nieuwe fase van jouw leven.
5. Hypotheek sneller afbetalen
Je kunt je hypotheek sneller afbetalen door meer geld per maand af te lossen. Hierdoor gaan uiteindelijk je maandelijkse lasten naar beneden. Als je hypotheekschuld daalt, betaal je automatisch minder rente. Met het geld dat je overhoudt, zou je dan bijvoorbeeld kunnen gaan sparen of beleggen.