150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Waarom je een Pensioen Check zou moeten doen!

Bij PensioenVizier krijgen wij vaak de vraag of het zin heeft om een Pensioen Check of Pensioen APK uit te laten voeren. Waarschijnlijk komt die vraag vanuit een diepere gedachte dat je aan jouw pensioen niet heel veel kunt veranderen. Dat bestrijd ik ten zeerste. Natuurlijk is het zo dat jij niet heel veel invloed hebt op een regeling die vanuit de CAO of werkgever wordt aangegeven. Maar naast dit pensioen zijn er nog 100 andere mogelijkheden die jou kunnen helpen! Plus je hebt een redelijk exacte indicatie van jouw levensstijl na pensionering.

Het laten uitvoeren van een Pensioen Check is een belangrijk aspect van een zorgeloos pensioen. Eén van de essentiële stappen in dit proces is het regelmatig controleren en evalueren van je oudedagsvoorziening(en). Of je nu nog tientallen jaren verwijderd bent van je pensioenleeftijd of nog maar een paar jaar. Een periodieke Pensioen Check van je oudedagsvoorziening is van onschatbare waarde. In dit artikel zal ik de belangrijkste redenen bespreken waarom het noodzakelijk is om je oudedagsvoorziening regelmatig te controleren en hoe dit kan bijdragen aan een financieel stabiele toekomst.

Veranderingen in levensomstandigheden

De omstandigheden in ons leven veranderen voortdurend. Dit geldt ook voor onze financiële situatie. Of het nu gaat om een promotie, gezinsuitbreiding, een verandering van baan of het verlies van een partner. Al deze gebeurtenissen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je oudedagsvoorziening. Dit worden ook wel “life events” genoemd. Door periodieke Pensioen Check(s) uit te voeren, of uit te laten voeren, kun je je financiële plannen aanpassen aan deze life events en ervoor zorgen dat je pensioendoelen realistisch blijven. Oftewel, je blijft zeker weten dat je jouw huidige levenstandaard kunt voortzetten.

Inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud

Inflatie is een onvermijdelijk fenomeen dat de waarde van geld na verloop van tijd vermindert. Dit betekent dat het geld dat je vandaag spaart over tientallen jaren minder koopkracht zal hebben. Een Pensioen Check zorgt ervoor dat je in kunt schatten hoe inflatie je pensioendoelen beïnvloedt en dat je passende maatregelen kunt nemen om je spaar- en investeringsstrategieën aan te passen.

PensioenCheck van je beleggingsportefeuille

Buiten de deelname aan een pensioenregeling kunnen mensen hun pensioen aanvullen met diverse beleggingsproducten. Het is daarbij van groot belang om je beleggingsportefeuille periodiek te beoordelen om ervoor te zorgen dat deze nog steeds aansluit bij je financiële doelen en risicotolerantie. Soms kunnen bepaalde beleggingen niet langer geschikt zijn of kunnen ze ondermaats presteren, wat een aanpassing vereist. Ook jouw beleggingsportefeuille is onderdeel van jouw pensioen, vandaar dat wij hier ook op inzoomen bij een Pensioen Check. Voor mensen zonder een pensioenregeling (ondernemers of werknemers van sommige bedrijven) vormt een belegging juist de enige oudedagsvoorziening, naast de AOW. Dan is een periodieke PensioenCheck helemaal van belang!

Neem contact op voor een Pensioen Check!

Pensioenberekeningen bijwerken

Naarmate je ouder wordt, veranderen ook je pensioenberekeningen. Het is belangrijk om regelmatig je geschatte pensioeninkomsten en uitgaven bij te werken. Dit helpt je om realistische verwachtingen te behouden en ervoor te zorgen dat je voldoende middelen hebt om te voorzien in je behoeften tijdens je pensioenjaren. Zo kom ik het ook met enige regelmaat tegen dat mensen juist verwachten uiteindelijk minder nodig te hebben als gevolg van het financieel zelfstandig zijn van kinderen. Ook komt het voor dat uit de Pensioen Check volgt dat er te weinig aan oudedagsvoorziening verwacht kan worden. Dat kan bijvoorbeeld bij loonstijging in meerdere jaren, terwijl de pensioenregeling een maximum opbouw kent.

Zorg voor een vangnet

Een regelmatige PensioenCheck van je oudedagsvoorziening biedt je ook de kans om een financieel vangnet op te bouwen. Dit kan van pas komen in geval van onverwachte uitgaven of noodsituaties, zoals medische kosten of onverwachte huisreparaties. Door regelmatig te controleren en bij te sturen, kun je een buffer opbouwen om dergelijke financiële tegenvallers op te vangen zonder je oudedagsvoorziening aan te tasten.

Pensioen Check geeft inzicht in fiscale voordelen

Het belastingstelsel kan in de loop der jaren veranderen, wat van invloed kan zijn op de belastingen die je moet betalen. Juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen, waardoor je kunt profiteren van ruimere fiscale voordelen dan voorheen. Door hier slim mee om te gaan kun je (buiten het beleggingsvoordeel) extra rendement halen. Een ruimere belastingteruggaaf nu dan de belastingdruk straks (vanaf AOW datum). In een Pensioen Check adviseren wij ook over fiscale voordelen, zo haal jij het maximale uit jouw oudedagsvoorzieningen.

Verminder financiële stress

Financiële stress kan een negatieve invloed hebben op je algehele welzijn, vooral tijdens je pensioenjaren. Laat regelmatig een PensioenCheck uitvoeren! Zo zorg je ervoor dat je eventuele problemen aan kunt pakken voordat ze groter worden, en je jezelf beschermt tegen onnodige stress over je financiële toekomst. Als je je auto voor de APK wegbrengt, dan is het uiteindelijk toch ook prettig dat hij voldoet aan de normen?

PensioenCheck verstandig of overbodig?

Het is duidelijk dat het regelmatig laten uitvoeren van een Pensioen Check of Pensioen APK van groot belang is om een financieel stabiele toekomst te waarborgen. Veranderingen in levensomstandigheden, inflatie, beleggingen, pensioenberekeningen en fiscale wetgeving zijn slechts enkele van de vele factoren die je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Door je financiële planning up-to-date te houden, kun je je pensioendoelen behalen en genieten van een zorgeloos pensioen. Dus of je nu in de bloei van je carrière bent of de pensioenleeftijd nadert, neem de tijd om je oudedagsvoorziening periodiek te controleren en pas je plannen aan waar nodig. Het is een investering in een comfortabele en financieel veilige toekomst.

Jij doet je pensioen maar één keer, wij zijn iedere dag meerdere malen met pensioen bezig. Kies daarom voor de expert op het gebied van pensioenen. Wij maken graag kennis met jou!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.