145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioenbreuk herstellen!

“Pensioenbreuk, wat is dat eigenlijk?” en ”Wat heb ik met een pensioenbreuk te maken?” krijg ik vaak te horen. Ik vind het mijn taak als adviseur om jou hierover te informeren. Wil je weten wat pensioenbreuk is, hoe het ontstaat en wat je eraan kan doen om het te herstellen? Denk jij dat je een pensioenbreuk hebt? Blijf dan vooral lezen!

Direct naar:

Wat is pensioenbreuk?

Als je op internet naar ”pensioenbreuk” zoekt, krijg je tientallen definities. Echter weet je nog steeds waar je nou precies aan toe bent. Kort uitgelegd ontstaat er bij pensioenbreuk een pensioengat. Het pensioengat ontstaat wanneer je later meer wilt uitgeven dan dat je ontvangt. Er ontstaat namelijk een tekort aan opgebouwd pensioen. Dit betekent dat je in de toekomst te weinig geld hebt om jouw levensstijl te onderhouden. Wat is nou de reden van zo’n pensioenbreuk?

Test: is financiële planning iets voor mij?

Hoe ontstaat pensioenbreuk?

Een pensioenbreuk ontstaat op het moment dat een werknemer van baan wisselt en de pensioenregelingen van de oude en nieuwe werkgever van elkaar verschillen.

Een andere manier waardoor een pensioenbreuk kan ontstaan, is wanneer de werkgever moet overstappen naar een andere pensioenregeling. Doordat er veel verschillende pensioenregelingen bestaan, zal niet iedere werkgever gebruik maken van dezelfde pensioenregeling. Daarnaast is de kans groot dat deze niet op elkaar aansluiten.

Het resultaat hiervan is veelal negatief voor de werknemer, omdat het uitgestelde pensioen van de oude werkgever over jouw salaris bij vertrek wordt berekend. Het pensioen dat je hebt opgebouwd in het verleden, dit kan zijn bij een bijbaan, vorige werkgever of anders, zal niet opnieuw worden geïndexeerd. Wat betekent dit nou? Het pensioen dat jij in het verleden hebt opgebouwd wordt niet aangepast aan de loon- en prijsstijgingen die van toepassing waren op jouw leven. Lees verder over hoe je een pensioenbreuk herstelt!

Pensioenbreuk bij ondernemers

Ben je een ondernemer, met een eigen bedrijf? Ook jij kan te maken krijgen met een pensioengat door pensioenbreuk. De kans is groot dat ook jij vroeger in loondienst bent geweest. Indien je in loondienst bent geweest zal jij bij jouw vorige werkgever pensioen hebben opgebouwd.

Dit opgebouwde pensioen wordt voor jou vastgehouden en wordt uitgekeerd als je de AOW-leeftijd bereikt. Een ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van zijn pensioen. Doordat het leven van een ondernemer in de eerste vijf jaar van oprichting al duur en druk genoeg is, is sparen voor het pensioen vaak een achtergesteld kindje.

Om jouw pensioenbreuk te herstellen, is het verstandig om eens naar het overzicht van jouw pensioen te kijken. Dit kan op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Dat komt later wel …

Stel dat jouw vorige werkgever €100,- per maand voor jou achter hield en je in die vijf jaar niks hebt gespaard, dan heb je al gauw een pensioengat van €6.000,-. Dit klinkt nog acceptabel, maar in realiteit ligt dit bedrag veelal hoger.

Heb jij ons pensioenboek al gelezen?

Veroorzaak ik de pensioenbreuk zelf? En kan ik dit zelf herstellen?

Er zijn veel mogelijkheden waardoor een pensioenbreuk kan ontstaan. Bij een aantal van deze manieren ben je zelf de ”oorzaak”. Een pensioenbreuk kan zich namelijk ontwikkelen wanneer jij (tijdelijk) stopt met werken, veel deeltijdwerk uitvoert, een eigen onderneming opricht of vaak “jobhopt”.

Maar een pensioenbreuk is lang niet altijd jouw eigen schuld. Het is goed mogelijk dat je werkloos raakt, buiten jouw schuld om. Daarnaast kun je ook nog arbeidsongeschikt raken!

Pensioenbreuk en arbeidsongeschiktheid gaan makkelijk samen in één zin, maar dit betekent niet dat er geen pensioen wordt opgebouwd in de periode van arbeidsongeschiktheid.

Er komt iets meer kijken bij een pensioenbreuk door arbeidsongeschiktheid. Het is vaak opgenomen in het pensioenreglement dat de pensioenopbouw doorloopt. Er zal in ieder geval geen, in sommige gevallen minder, pensioen worden opgebouwd, op het moment dat er geen werk verricht wordt.. Logisch lijkt mij.

Pensioenbreuk herstellen kan op 2 manieren!

Manier 1

De eerste manier om een pensioenbreuk te herstellen is het uitvoeren van een waardeoverdracht. Een waardeoverdracht van een pensioen is het overdragen van opgebouwde pensioenrechten aan een nieuwe verzekeraar of pensioenfonds.

De nieuwe pensioenuitvoerder zal het opgebouwde pensioen opkopen van de oude pensioenuitvoerder en brengt het reeds opgebouwde pensioen onder in de nieuwe pensioenregeling. Richt je na het werken in loondienst een eigen onderneming op, dan kan je de waarde overdragen naar een nieuwe verzekeraar. De waarde kun je niet overdragen naar een lijfrente rekening.

Een waardeoverdracht is echter niet altijd de beste manier om een pensioengat te voorkomen of te herstellen. Indien er verschillen zijn tussen de voorwaarden van de oude en nieuwe pensioenregeling (welke nadelig zijn voor jou) denk hierbij aan een ander opbouwpercentage of de franchise, is het niet verstandig om een waardeoverdracht uit te voeren.

Daarnaast moet er rekening worden gehouden met of jij bij de oude werkgever een middelloon- of eindloonregeling had. Wil je meer lezen over de voordelen van een waardeoverdracht? Klik dan op de link hieronder!

Bekijk onze video over waardeoverdracht!

Manier 2

De tweede manier om een pensioenbreuk te herstellen is door het gat zelf op te vullen. Eén manier om het gat op te vullen is door middel van een bancaire lijfrente. Bij een bancaire lijfrente spaar je zelf voor jouw pensioen. Het geld staat op een bankrekening. De bank zet het geld voor een bepaalde tijd vast. Het geld kan je zelf op de rekening storten, waardoor je zelf de verantwoordelijkheid hebt om de pensioenbreuk te herstellen. Dit is voor een startende ondernemer het meest voordelig, omdat hij dan zelf controle heeft over de stortingen.

Heb jij een pensioenbreuk? Wij van PensioenVizier helpen jou hier graag bij! Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of klik op deze link om naar onze contactpagina te gaan.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

 

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.