Kennisbankartikel:

Bruto bijdrage of pensioen

Waarom een bruto bijdrage geen goed plan is

Je hebt een bedrijf met personeel en je overweegt een pensioen aan te bieden.

In je overwegingen heb je twee opties voor ogen:

bruto bijdrage of pensioen

 • Je overweegt om een bruto bijdrage te geven aan de werknemers waarvan zij zelf dan een oudedagsvoorziening kunnen kopen of
 • Je regelt een volwaardig pensioen

Na veel wikken en wegen kies je voor het één of het ander. Hieronder werken wij de voor- en nadelen uit:

Bereken hier jouw collectief pensioen!

Voordelen bruto bijdrage aan werknemers

 • Geen langdurige contracten. Je hebt bij een bruto bijdrage aan werknemers geen langdurig pensioencontract . Een pensioenregeling starten is een ding, maar het afschaffen is moeilijk. Dat kan wel maar gaat zeker niet zonder slag of stoot. Dit is een van de verschillen tussen een bruto bijdrage of pensioen.
 • Je bent overal vanaf. Als werkgever ben je af van de “pensioenclaim”. De werknemer stel je zelf verantwoordelijk voor zijn oudedagsvoorziening. Bovendien val je niet onder de pensioenwet, met deze stringente regels heb je niets te maken.
 • Personeel kan zelf kiezen. Vrijheid is een groot goed. Door een bruto bijdrage te geven kan de werknemer zelf kiezen uit een aantal opties:

 

1. Doe ik überhaupt pensioen? Pensioen is lange termijn. Het is nu geld opzij zetten voor later. Dat is lastig voor veel mensen. Zie hier het filmpje over uitstelgedrag van kinderen. Bij volwassenen is het niet veel anders. Een vakantie is nu eenmaal aantrekkelijker dan een jaar premie betalen.

2. Hoeveel pensioen doe ik? Wat moet je inleggen? Neem je bezittingen mee zoals je huis, toekomstige erfenissen en spaargeld. Of stort je gewoon je fiscale ruimte af? Wat is wijsheid?

3. Waar ga ik dit doen? Er zijn 150 aanbieders van bancaire lijfrentes. Ieder met een aantal producten welke past bij jou? Als je al gekozen hebt hoe weet je dan dat deze keuze goed was..?

Nadelen bruto bijdrage aan werknemers

 • Niet duurzaam. Het is geen duurzame oplossing. Dit komt doordat pensioen redelijk complex is. Hoe weet een werknemer nou wat hij of zij in moet leggen? Waar en in welke fondsen… er zijn heel wat keuzes te maken. Dit zorgt voor keuzestress en niets doen is dan een makkelijke optie. Bovendien veranderen de variabelen vaak zoals salaris, fiscale wetgeving en eigen situatie zoals trouwen, scheiden en kinderen krijgen. Overlijden en premievrijstelling is privé wel te regelen maar is lastig (nog meer gedoe dus).
 • Ruim 30% duurder. Doordat de werkgever een bruto vergoeding geeft, is het ‘gewoon’ loon. Over loon worden sociale premies betaald. Voor de werkgever is het dus ongeveer 30% duurder. Voor de werknemer is het gewoon loon en wordt netto uitgekeerd. Van dit netto loon kan hij een lijfrente kopen en later de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Gedoe dus.

Voordelen pensioen

 • Het is geregeld. Door het centraal voor iedereen te regelen is het maart klaar. De pensioen regeling mag dan rigide zijn, maar hij staat als een huis.
 • Echte zorg voor werknemers. Pensioen heeft automatisch een overlijdensdekking en een premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Iedereen wordt geaccepteerd, doordat de wet medische keuringen niet voor pensioen geldt. Dus ook mensen met een medisch verleden doen gewoon mee in de pensioenregeling.
 • Geen fiscale nadelen. Pensioen wordt niet gezien als loon en er vinden geen inhoudingen plaats. Bovendien verlagen de werkgever- en werknemerspremies samen de SV grondslag.
 • Het is een goede arbeidsvoorwaarde. Bij in en uitstroom is er een goede arbeidsvoorwaarde. Dit levert op lange termijn zijn geld op. Zeker in een krappe arbeidsmarkt.
 • Premie is voorspelbaar. Je weet van te voren hoeveel premie je gaat betalen. Dit is makkelijk uit te rekenen, ieder jaar weer.

Nadelen pensioen

 • One size fits all”. Het is een regeling die voor iedereen geldt. Niet meedoen is geen optie. Soms worden er afstandsverklaringen opgesteld, maar pas daar mee op, die werken niet:

 

Waarom is een afstandsverklaring onzin?

Langdurige regeling

Pensioen is een zaak van lange adem. De wetgever vindt dat ook en het afschaffen van een pensioenregeling is bijna onmogelijk. Eenmaal een pensioenregeling is dus vaak een blijvende zaak.

Meer weten?

Meer weten over de bruto bijdrage of pensioen? We nemen graag de tijd voor je. Laat je adviseren door de professionals bij PensioenVizier! Je kunt ons telefonisch bereiken op 088 9000 900 of via de mail: info@pensioenvizier.nl. Daarnaast kun je het formulier hieronder invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!

Het eerste gesprek is volledig vrijblijvend!

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.