145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Je pensioen als zelfstandig jurist

Pensioen voor jurist, zo regel je dat!

Als je in loondienst bent, dan bouw je vaak pensioen op via je werkgever.

Dat is anders wanneer je als zelfstandig jurist verder gaat.

Dan is er niets geregeld.

  • Bij ziekte (arbeidsongeschiktheidspensioen) is er geen uitkering
  • Maar ook bij overlijden (nabestaandenpensioen) volgt er geen uitkering en
  • Als je oud wordt en stopt met werken (ouderdomspensioen) wil je toch dezelfde levensstanddaard?

Wij gaan in op alle drie de pensioenen en leggen uit wat je kunt doen om de risico’s te verkleinen. Of beter nog de risico’s helemaal uit de weg gaat.

Ouderdom(s) pensioen voor jurist

Dit is het minst belangrijke onderdeel als je net voor jezelf begonnen bent. Je kunt immers op ieder moment beginnen met sparen voor later. Bovendien zijn er nogal wat vermogenscomponenten waardoor je nu al geld hebt zonder dat je het weet.

Dit kan bijvoorbeeld door erfenissen. Als jij of je partner ouders hebben die een eigen huis bezitten of op een andere manier vermogend zijn betekent dat, dat wanneer de ouders komen te overlijden er geld vrijkomt. Dit kan een deel van je pensioen zijn.

Bereken hier jouw pensioen

Waarde praktijk/maatschap en pensioen

Misschien heb je je ingekocht of ben je vanaf scratch begonnen. De waarde van je praktijk zal zeker geen -0- zijn. Ook deze praktijk of maatschap verkoop je een keer op of dichtbij je pensioendatum. Deze waarde verkleint de noodzaak om nu gelijk te beginnen met sparen. Natuurlijk is het wel zo dat als je eerder begint met sparen je ook minder, per maand, hoeft in te leggen.

Nabestaandenpensioen voor jurist

Ook het nabestaandenpensioen hoort bij pensioen voor jurist. Deze voorziening is wel belangrijk om gelijk te regelen. Als werknemer is het vaak geregeld. De dag dat je voor jezelf begint is er niets meer geregeld. Op het moment dat jij komt te overlijden is het zeer wenselijk dat je partner weet waar hij/zij aan toe is. Bovendien is het snel en goedkoop te regelen.

Hoe regel je het nabestaandenpensioen dan?

Als je partner helemaal geen inkomen heeft, dan is er vaak recht op ANW dit is een basisuitkering van ongeveer 16.000 per jaar.

Wil je een serieuze nabestaandenvoorziening dan kom je vaak uit bij een extra overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze kan op een aantal manieren geconstrueerd worden.

pensioen voor jurist

Compagnonsverzekering in een maatschap

Compagnonsverzekering.

Ook wel een keyman polis genoemd.

Indien je een partner hebt, bijvoorbeeld in een maatschap, dan is er vaak sprake van waarde in de maatschap. Bij het overlijden van een van de maten hebben de andere maten het recht tot koop . Dan moeten er wel liquiditeiten zijn.

Een eenvoudige weg is om de maatschap een ORV af te laten sluiten op het leven van de maten. Dan is er geld om de maat uit te kopen bij diens overlijden en heeft de overgebleven partner gelijk geld tot zijn/haar beschikking.

Kruislings overlijdensrisico verzekeren

Je kan natuurlijk ook een overlijdensrisicoverzekering sluiten op elkaars leven.  Dan zou de man bijvoorbeeld de verzekerde zijn en de vrouw de verzekeringnemer en premiebetaler. Zo is de vrouw dan de eigenaar van de polis en bij overlijden van de man zijn er geen successie rechten (erfbelasting) verschuldigd. Dit kan alleen als -in dit voorbeeld- de vrouw de premie betaalt en er sprake is van een samenlevingsvorm onder huwelijkse voorwaarden of iets wat rechtsgeldig hier op lijkt.

Arbeidsongeschiktheid(s) pensioen voor jurist

Ook dit risico wil je zo snel mogelijk gedekt hebben. Je moet er niet aan denken dat je net gestart bent en geveld word door een hardnekkige ziekte. Dan zit je wel zonder inkomen, want een vangnet is er niet. De premie is fiscaal aftrekbaar. Je betaalt de premie privé en je trekt deze af in de inkomstenbelasting. Nu zijn er veel oplossingen waaronder een broodfonds of een AOV. Het ligt er helemaal aan wat voor jou de beste oplossing is. We zetten graag de voor- en nadelen op een rijtje. Zo heb je uiteindelijk een oplossing die bij je past.

Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!

Wij als pensioenadviseurs vinden het extra belangrijk om het pensioenbewustzijn al op jonge leeftijd te creëren en als werkgever speel jij hierin een essentiële rol. Onze pensioenadviseurs gaan graag met jouw personeel in gesprek om mee te denken over hun financiële planning. Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.