Personeel en pensioen hoe zit het nou?
Je hebt een bedrijf. Het gaat goed en je wilt een pensioenregeling voor je werknemers. Dan is personeel en pensioen misschien wat voor jou! Wat zijn dan de stappen die genomen moeten worden? In dit artikel laten wij jou alle “ins en outs” zien van personeel en pensioen (Collectief pensioen). Personeel en pensioen is een hot item. Dit komt omdat het een mooie arbeidsvoorwaarde kan zijn. Bovendien is een collectieve pensioenregeling een steeds populairdere secundaire arbeidsvoorwaarde.
Om die reden is de retentie van het personeel hoger. Er worden zekerheden geboden. Dit geldt voor de volgende financiële situaties:
- Iemand wordt oud en er is geld om te leven nodig.
- Als iemand ziek wordt moet de pensioenopbouw doorgaan.
- Als iemand overlijdt moet er geld zijn voor de nabestaanden.
Ons doel is:
- Om jouw zorgen weg te nemen;
- Jarenlange ervaring en specialistische kennis begrijpelijk te communiceren en direct beschikbaar te stellen;
- Persoonlijke en directe benadering te bieden;
- Korte communicatie kanalen te creëren.
Wil je meer weten over personeel en pensioen? Ga direct naar onze pagina over Pensioen voor Bedrijven.
Voordelen van een collectieve pensioenregeling
Het grote voordeel van een pensioenregeling is dat iedereen geaccepteerd wordt. Zonder een keuring vooraf. Dit is geregeld in de wet medische keuringen. Echter is deze wet bij pensioenacceptatie niet van toepassing, iedereen wordt geaccepteerd.
Ook is er een ander voordeel. Dit is dat iedereen meedoet. Uitzonderingen zijn niet toegestaan. Zo weet de werkgever en werknemer waar hij aan toe is. Er kan geen ellende achteraf ontstaan. Bijvoorbeeld een claim van nabestaanden omdat er geen nabestaandenpensioen geregeld was. Jouw medewerkers krijgen zeker één keer per jaar een pensioenoverzicht digitaal of opgestuurd. Hierdoor worden zij periodiek op de hoogte gehouden. Onder andere de actuele ontwikkelingen op het gebied van hun pensioen staan in dit overzicht. Daarnaast kan dit overzicht ook digitaal verstuurd worden.
Bij PensioenVizier geven ze duidelijke uitleg over wat een pension inhoudt en wat je ervan kunt verwachten.
Nadeel van een collectieve pensioenregeling
Natuurlijk is er ook een nadeel te melden van personeel en pensioen. Dit is dat het een langdurig contract is. Dit geldt ook voor de medewerkers. Eenmaal toegezegd pensioen is lastig te beëindigen. Het contract met de uitvoerder is maandelijks opzegbaar.
Een aantal stappen om tot een goed pensioenplan te komen:
Stap 1; Inventarisatie voor het pensioen voor personeel: We vragen je bijna “het hemd van het lijf”. Dit is niet voor niets! We willen graag jouw doel weten, maar ook het risico dat je wilt met de pensioenregeling. Is het een beloningsgedachte of een verzorgingsgedachte? Wat is je budget? En zo zijn er veel vragen waar we een antwoord op willen hebben.
Stap 2; De tweede stap is het traject om personeel en pensioen te combineren. Dit doen we door een “terugkoppelingsdocument” te maken. Dit document ontstaat aan de hand van de vragen en antwoorden bij stap 1. Hier vatten we dus samen wat je wilt aan de hand van het eerdere gesprek. Zo weten we samen zeker dat we op de goede weg zitten.
Stap drie; is voor het personeel en pensioen te zorgen. Hieronder valt ook het maken van een “BPF Check”. Deze actie loopt samen met stap één. We onderzoeken of jouw bedrijf tot een bedrijfstak pensioenfonds (BPF) hoort. Dit is een uitgebreide analyse. Zo weten we zeker dat jij achteraf geen problemen krijgt.
Stap vier; is de betaalbaarheidsanalyse. Dit noemen we de PBA (Pensioen Betaalbaarheid Audit). Dit is op basis van de laatste drie jaarcijfers. We maken dan een analyse. Hierbij kijken we of de pensioenpremies ook voor langere tijd gedragen kunnen worden. Er passeren verschillende ratio’s de revue:
- Quick ratio
- Current ratio
- Werkkapitaal
Stap 5; De volgende stap is daarom essentieel. Als er een bestaande regeling is, moet de nieuwe regeling gelijkwaardig of beter zijn! Een actuariële vergelijking tussen de bestaande en beoogde pensioenregeling is dan ook een onderdeel van het pensioenadvies.
Personeel en pensioen; de laatste loodjes
De informatie die in de vorige adviesfasen zijn verzameld analyseren we. Dit doen we samen met de onderzoeksresultaten en verwoorden we in een pensioenadvies. Dit advies bespreken we met je.
Op basis van het pensioenadvies starten we met het zoeken naar een passende pensioenuitvoerder. Dit is de gewenste regeling die voor jouw onderneming uitgevoerd kan worden. Bij de beoordeling van de pensioenuitvoerder kijken we dus naar een aantal punten. Dit zijn: kwaliteit, prijsstelling, reputatie, voorwaarden, tariefstelling en dienstverlening.
Nadat de definitieve keuze voor een pensioenuitvoerder bepaald is, zorgen wij voor de opmaak, controle en ondertekening van de juridische documenten. Daarnaast voeren wij de regeling in. In onze administratieve systemen zorgen we dat de werknemers een startbrief en een dashboard van de pensioenuitvoerder ontvangen. Dit dashboard is belangrijk. Zo kunnen jouw medewerkers 24/7 inloggen en kijken hoe ze er voor staan. Het gaat immers om veel geld en een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Een speciale website en app voor jouw bedrijf behoort tot de mogelijkheden.
De communicatie met de werknemers over de nieuwe pensioenregeling van jouw onderneming vinden wij noodzakelijk. Wij communiceren onder andere door het presentaties voor het personeel. Ook het houden van individuele pensioengesprekken en een pensioenspreekuur gebruiken we als communicatiemiddel. Ook weten we uit ervaring dat werknemers dit over het algemeen erg waarderen.
Voor een overzicht van jezelf en jouw medewerkers, kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Kortom, wil je meer weten over personeel en pensioen? Wij staan jou graag te woord! Je kunt ons telefonisch bereiken op 088 9000 900 of via de mail: info@pensioenvizier.nl. Klik hier om naar onze contactpagina te gaan. Of lees meer artikelen van ons, door hier te klikken.
Pensioencommunicatie, de stap naar waarde!
Het is belangrijk dat jouw werknemers niet alleen weten hoe ze er op dit moment voorstaan, maar ook of ze nog op de goede weg zijn om hun doel op hun AOW-datum te bereiken. Hierbij komt pensioencommunicatie om de hoek kijken! Alles weten over een goede pensioencommunicatie? Bekijk onze pdf over pensioencommunicatie!