Vijf goede redenen om pensioen op te bouwen.
Waarom zou je pensioen opbouwen? Is de AOW niet voldoende? Of is het oude pensioen dat je ooit bij je vorige werkgever(s) hebt opgebouwd niet voldoende? In dit artikel leggen we uit waarom pensioen opbouwen een goed idee is.
Als wij aan een ondernemer vragen hoeveel pensioen hij/zij wilt, dan kijkt hij/zij mij met grote ogen aan. Dit is een lastige vraag en het antwoord is ook lastig te geven. Maar als wij dan doorvragen komt er vaak uit dat de ondernemer in kwestie, als hij/zij stopt met werken, niet wil inleveren op zijn levensstandaard.
Levensstandaard daar gaat het om!
Het gaat er dus om dat je jouw levensstandaard kunt behouden, als je stopt met werken.
Nu op vakantie naar Italië, …. straks ook.
Nu boodschappen doen bij AH …. straks ook.
Nu sporten bij een sportclub …. straks ook.
Nu golfen, zeilen of zweefvliegen …. straks ook.. enzovoort.
Pensioen: AOW is de basis
Iedereen die in Nederland woont of belasting betaalt heeft recht op AOW. Nu is de AOW ongeveer €11.000 per persoon bruto per jaar voor gehuwden. Deze gehuwden krijgen dit bedrag dus twee maal. Alleenstaanden ontvangen na de AOW gerechtigde leeftijd ongeveer €15.000 bruto per jaar.
Spreken deze bedragen je aan en vind je dat de AOW voldoende is om jouw levensstandaard te handhaven, dan hoef je niet verder te lezen. Je hebt dan immers geen probleem met je pensioen opbouwen!
Wil je meer inkomen dan de AOW?
Dan komen er nu vijf redenen waarom pensioen opbouwen zin heeft.
1. Van druppelen word je nat
Door iedere maand iets opzij te zetten, krijg je na jaren een grote som geld terug. Dit zit niet zozeer in de inleg, maar wel in de rente op rente of nog beter rendement op rendement. Dit is een manier van pensioen opbouwen.
Het achtste wereldwonder
Toen aan Albert Einstein (1879 – 1955) gevraagd werd wat hij beschouwde als het achtste wereldwonder, antwoordde hij samengestelde rente. Samengestelde rente kan ook wel het rente-op-rente effect worden genoemd en het kan worden vergeleken met een sneeuwbaleffect. Dit sneeuwbaleffect kan je vermogen gigantisch en exponentieel laten toenemen,
2. Fiscaal voordeel
Door te sparen voor later kun je als ondernemer gebruik maken van fiscale voordelen.
Zo is er de FOR.
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Dit is een manier om je pensioen op te bouwen.
Persoonlijk zijn wij geen voorstander van deze fiscaal vriendelijke vorm omdat het een papieren tijger is. Je creëert een schuld aan jezelf! Ook bij overlijden moet er afgerekend worden met de fiscus.
Met deze vorm spaar je voor later met fiscaal voordeel. Dat betekent dat je nu fiscaal voordeel hebt, maar later (na AOW datum) moet je natuurlijk wel belasting betalen. Met andere woorden, je trekt nu af tegen een hoog tarief. Later -in de uitkeringsfase- zit je in een lager tarief. Ook valt het gespaarde geld niet onder de vermogensrendementsheffing.
3. Meer geld = meer vrijheid
Wanneer je spaart voor later hoef je natuurlijk niet eerder te stoppen met werken. Maar het kan wel! Je creëert dan voor jezelf de vrijheid om eerder te stoppen met werken en met pensioen te gaan.
4. Pensioen is niet alleen voor later
Pensioen is ook nabestaandenpensioen, dus geld voor jouw gezin als jij er niet meer bent.
Arbeidsongeschiktheidspensioen is ook pensioen, veelal opgelost door een AOV of broodfonds, wij vergelijken alle opties omtrent pensioen en komen met een onafhankelijk pensioenadvies.
5. De AOW leeftijd loopt op
Als je de baan van je leven hebt, werk je lekker door tot je 72ste, maar veel mensen willen toch iets eerder met pensioen. Door te sparen voor later maak je dit voor jezelf mogelijk.