160+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Alles over Pensioen en wonen en werken in het buitenland

Over je inkomen betaal je in vrijwel alle gevallen belasting. Ook wanneer je in het buitenland woont of werkt. Hoeveel belasting je betaalt en aan wie hangt af van het land waar je woont of gaat wonen en de afspraken van dit land met Nederland. Werken of wonen in het buitenland heeft een grote invloed op jouw pensioen. Indien er in het land waar je woont of werkt een andere betaaleenheid is heb je waarschijnlijk met valutarisico’s te maken.

Direct naar

Lees meer over belasting

AOW wonen in het buitenland

Het aantal jaar dat je in het buitenland woont, bouw je geen 2% AOW per jaar op waardoor je AOW-uitkering lager uitvalt. Wonen of werken in het buitenland kan ook erg gunstig zijn. Uitkeringen krijgen in een land met een goedkopere levensstandaard meer waarde in de uitkeringsfase. Emigreren kan dus ook een goede optie zijn om een pensioengat te verkleinen.

Het is wel belangrijk dat je hierbij let op belastingheffingen en afspraken die gemaakt zijn met het land. Bepaalde overheidsuitkeringen krijg je ook alleen uitbetaald wanneer er afspraken zijn gemaakt met het land waar je woont. De AOW wordt in een land waar geen afspraken mee zijn gemaakt wel uitbetaald maar de hogere alleenstaanden AOW en toeslagen vervallen.

Kijk voor een overzicht van jouw pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Vertrek je na het behalen van je AOW-leeftijd naar het buitenland? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om je AOW-uitkering te ontvangen. Als je besluit om buiten de EU te gaan wonen, moet je eerst bekijken of Nederland een verdrag heeft gesloten met dit land. Indien er een verdrag is tussen Nederland en het land, heb je recht op de AOW-uitkering. Op het moment dat er geen verdrag aanwezig is ontvang je niet je AOW-uitkering. Een overzicht van de landen waarmee een verdrag is gesloten staan op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Bij sommige landen heeft Nederland geen verdrag. In de meeste gevallen is er dan de wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) . In deze wet staan regels wat betreft de AOW-uitkering. De hoogte van je AOW-uitkering hangt dan af van het land waar je gaat wonen.

Zeer deskundig advies gekregen van Marcel. Hij heeft echt verstand van zaken. Komt z’n afspraken na en komt desnoods bij ons thuis. Hij heeft alle geduld om alles uit te leggen.

Erwin Veneberg

Pensioen meenemen naar buitenland

Je hebt ook pensioenen opgebouwd bij verschillende pensioeninstanties, kun je deze meenemen?

Het land waar je naar toe emigreert is van belang, is dit een land binnen of buiten de EU. Wanneer je binnen de EU blijft, beoordeelt de Nederlandse pensioeninstelling of je voldoet aan de overdracht van je huidige pensioeninstelling naar je nieuwe pensioeninstelling. Emigreer je naar een land buiten de EU dan is De Nederlandsche Bank verantwoordelijk om jouw pensioenoverdracht te beoordelen. Als de aanvraag binnen of buiten de EU wordt goedgekeurd ontvang je een verklaring.

Naar het buitenland? Zorg dat je pensioen goed in orde is!

Je bent dus van plan om in het buitenland te gaan wonen, maar wat moet je dan voor je pensioen regelen? De vraag die dan wordt gesteld is “pensioen meenemen naar buitenland, wat moet ik doen”?

Als je wilt emigreren naar het buitenland moet je met veel zaken rekening houden. Een aantal punten die belangrijk zijn volgens de website van Rijksoverheid zijn: uitkeringen, zorgverzekeringen, belastingen, diploma’s, beroepserkenning en pensioen. Naast deze belangrijke documenten kunnen ze in het buitenland ook nog vragen naar andere documenten, deze moeten voor vertrek rechtsgeldig zijn gemaakt.

Wat moet je allemaal regelen en uitzoeken?

Wij gaan in op het gebied pensioenen. Het is van belang om vooraf te bekijken of je recht hebt op AOW-uitkering. De eerste stap is om naar de website van Sociale Verzekeringsbank te gaan. De website geeft aan of er een verdrag gesloten is met het land of dat de wet Beperking Export Uitkeringen (BEU) geldt. In deze verdragen en wetten staan afspraken over de AOW-uitkering. De hoogte van de AOW-uitkering is dan per land verschillend.

Advies van PensioenVizier

PensioenVizier specialiseert zich in pensioen en financiële planningen voor ondernemers en ondernemingen. We zijn al sinds 1 maart 2003 iedere dag bezig met pensioen. We hebben al meer dan 10.000 adviezen uit mogen brengen voor jong en oud. Wij denken mee met onze relaties over individuele en collectieve pensioenen. Kenmerken van ons advies zijn dat we voldoen aan de wetgeving, integer handelen en uiteraard staat het belang van onze klant hierbij voorop.

Wil je meer informatie over pensioen en wonen of werken in het buitenland? Neem dan contact met ons op! Onze pensioenadviseurs helpen je graag.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Paul Verbeek

Paul Verbeek (PensioenVizier Schinveld) is niet alleen een gepassioneerd pensioenadviseur, hij coacht na een succesvolle eigen volleybalcarrière ook diverse volleybalteams. Het coachen van mensen zit hem in het bloed. Zo brengt hij jou met plezier en humor naar jouw doel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.