Kennisbankartikel:

Herziening van het afkoopbedrag van pensioenaanspraken

Pensioen afkopen?

De pensioenuitvoerder kan kleine pensioenaanspraken afkopen. Het grensbedrag wordt jaarlijks herzien op basis van de Consumentenprijsindex (CPI). Dit afkoopbedrag bedraagt met ingang van 1 januari 2021 €503,24. Veel mensen die van werkgever zijn gewisseld hebben een klein pensioen opgebouwd. Deze opgebouwde waarde mag worden overgeheveld naar het nieuwe pensioen, maar door het papierwerk en onwetendheid gebeurt dat niet altijd. Het pensioen wordt vaak ‘vergeten’. Voor de pensioenuitvoerder is het doorlopende beheer een dure aangelegenheid, zeker in tijden van economische crisis. Afkoop is wettelijk bijna altijd verboden, maar in 2007 is de Pensioenwet aangepast in het voordeel van de pensioenuitvoerder. Deze mag een klein pensioen afkopen. De jaarlijkse toekomstige pensioenuitkering mag dan niet hoger zijn dan deze €503,24 (bruto). De oud-werknemer is verplicht mee te werken, maar er zijn een aantal situaties waarin toestemming (of geen bezwaar) vereist is:

  • Indien de pensioenopbouw is gestopt vóór 2007;
  • Als de pensioenuitkering al is ingegaan
  • Wanneer afkoop in de pensioenovereenkomst is beperkt of uitgesloten;
  • Tot twee jaar na beëindiging van deelname aan het pensioen.

Bezwaar soms zinvol

Soms is bezwaar (of geen toestemming) zinvol. Als de pensioengerechtigde namelijk een leeftijd van 90 jaar bereikt, moet de pensioenuitvoerder 25 jaar geïndexeerd €503,24 uitkeren. Bij de afkoop hou je rekening met de ‘eindleeftijd’. Die kan aanzienlijk lager liggen en zo is het eenmalige afkoopbedrag soms onevenredig laag.

Klik hier voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Belastingkosten afkopen pensioen

Vervolgens kan de afkoopsom nóg lager uitvallen dan verwacht, omdat er ook nog belasting is verschuldigd. Dit kan oplopen tot 52 procent. Regelmatig wordt er ook nog onbedoeld verkeerd belasting ingehouden en is er minder recht op bijvoorbeeld belastingtoeslagen. Mensen die nu een pensioenaanspraak hebben die bóven de grens uitkomt, kunnen in de toekomst wellicht nog onder de grens komen. De grens is namelijk geïndexeerd en een pensioen is in deze tijd helemaal niet zeker van indexatie. Aangezwengeld door de huidige crisis is de kans groot dat meer (ex-)werknemers de komende jaren te maken krijgen met het afkopen pensioen. Hoewel dit geoorloofd is, is het maar de vraag of dit wenselijk is.

Meer informatie?

Indien u meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional. Heeft u vragen..? bel 088-9000 900 of mail naar info@pensioenvizier.nl of klik hier om naar de contactpagina te gaan.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

 

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.