150+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

5 Tips voor een goed pensioen!

En zo zitten we weer in 2024, eindelijk eens tijd voor een begrijpelijk pensioen! Want je bent immers iedere dag dichter bij je uiteindelijke pensioendatum. Misschien is dit wel het moment voor die vervelende klus; je verdiepen in jouw pensioen. Dit is het jaar om het op te pakken en je er een uurtje in te verdiepen! Om jou alvast een zetje in de goede richting te geven, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips zorgen voor meer inzicht, want: “inzicht geeft uitzicht”.

Pensioen tip 1: Kies voor een professioneel pensioenadvies

Waarschijnlijk heb jij op dit moment verschillende partijen aan het werk voor je pensioen. Bijvoorbeeld jouw accountant of boekhouder die de fiscale kant van je pensioen bekijkt, de bank of vermogensbeheerder die jouw vermogensaangroei verzorgt en als laatste je tussenpersoon die alle verzekeringstechnische zaken regelt.

Als er veel verschillende partijen met jouw pensioen bezig zijn heb je minder overzicht en het is kostbaar. Je betaalt immers de accountant, de vermogensbeheerder en de tussenpersoon. Dat kan slimmer! Op deze manier ontvang je slimmere en betere tips voor jouw pensioen!

Test: is PensioenVizier iets voor mij?

Het is belangrijk dat je nagaat wat nu echt belangrijk is voor jouw pensioen en dat je ervoor zorgt dat er een goede regie is tussen de verschillende partijen. Dit krijg je voor elkaar door alle pensioengerelateerde zaken bij één pensioenadviseur neer te leggen. Door alle pensioenzaken bij één kantoor onder te brengen, krijg je een beter overzicht en ook betere tips voor een beter pensioen. Zo laat je iedereen doen waar hij/zij goed in is en zorg je voor een begrijpelijk pensioen!

Pensioen tip 2: Volg de ontwikkelingen van al jouw vermogensdelen

Heb jij een eigen woning met een hypotheek? Hoe verloopt deze? Zijn er oude pensioenen? Wat is de waarde van je bedrijf? Zijn er toekomstige erfenissen? Hoe gaat het met je beleggingen? Door alles op een rijtje te zetten weet jij precies wat je waard bent en met welk vermogen je kunt rekenen.

pensioen-tips

Pensioen tip 3: Denk na over jouw wensen, maak jouw pensioen begrijpelijk!

Heb je al een goed beeld van jouw toekomst? Maak je met de liefde van je leven een lange reis of wil je meer tijd doorbrengen met je (klein)kinderen?

Door na te gaan wat jouw wensen zijn, kun je een beeld schetsen van jouw uitgavenpatroon na jouw pensioendatum. Hierdoor kun je gaan kijken of je opgebouwde pensioen(en), lijfrentes of bijvoorbeeld spaargeld voldoende is om van rond te komen. Wanneer je een goed beeld hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je bijvoorbeeld iets extra sparen of misschien wel een dag minder werken, of natuurlijk helemaal stoppen met werken!

Pensioen tip 4: Hoeveel geld moet je als reservering aanhouden?

Ons advies is om één jaar netto-inkomen achter de hand te houden! Zo kun je tegenslagen makkelijker opvangen en is er niet gelijk paniek. Maar hoe zorg je voor één jaar netto-inkomen als reserve?

Besparen is ook sparen

Maak een overzicht van jouw uitgaven en ga kijken waar je misschien iets minder aan kunt uitgeven. Je zult versteld staan hoeveel je makkelijk kunt besparen door gewoon minder uit te geven!

Ruim je spullen op

De makkelijkste tip voor jouw pensioen! Misschien heb je veel kleding die je niet meer draagt of een zolder vol spullen. Verkoop het eenvoudig via bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats! Het geld wat je hiermee verdient kun je vervolgens weer gebruiken om je reserves aan te vullen.

Dek risico’s af die je niet kunt dragen

Langdurig ziek zijn en overlijden zijn zaken waar je liever niet aan denkt. Ze komen gelukkig ook niet zo vaak voor, maar hebben wel een enorme financiële impact. Ons advies is daarom ook om je hiervoor te laten verzekeren, zodat je zelf niet het risico hoeft te dragen. Denk nou niet gelijk “maar dat is heel erg duur!”. Dat valt best mee, er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden.

Bij overlijden is er vaak een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat de nabestaanden niet met lege handen achterblijven. Zo kunnen de nabestaanden gewoon in hetzelfde huis blijven wonen of ervoor zorgen dat jouw bedrijf niet de deuren hoeft te sluiten. Premies variëren meestal van enkele tientjes per maand tot €70 per maand. Deze premies zijn niet aftrekbaar. De uitkering is dan ook onbelast.

Bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid komt vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering om de hoek kijken, een andere optie is een schenkkring. Mocht je onverhoopt niet meer kunnen werken dan vangt een AOV of schenkkring het verlies in inkomen (deels) op. Zo hoef je je niet direct zorgen te maken.

Laat je goed adviseren, door samen te kijken naar jouw situatie komen we met de best passende tips voor jouw pensioen!

Pensioen tip 5: Hoe zit het met de AOW?

Voor hoelang blijft de AOW nog gekoppeld aan het minimumloon? Heb je naast de AOW misschien ook nog pensioenen die je op hebt gebouwd bij oude werkgever(s)? Hoeveel is dit pensioen eigenlijk? Stijgt de uitkering van dit pensioen een beetje in gelijke mate met de inflatie of is het rendement lager dan de inflatie? Deze zaken zorgen ervoor dat je van jouw opgebouwde pensioen steeds minder kunt kopen.

Wij helpen je graag!

Wij houden van samenwerken! Elke relatie van PensioenVizier krijgt een totaaloverzicht van zijn/haar situatie op pensioendatum, een begrijpelijk pensioen dus! Wij helpen onze relaties met het maken van verstandige keuzes, of dit nu gaat over het opbouwen van extra vermogen of over het eerder stoppen met werken. Mis jij ook het overzicht in jouw financiële pakket vol met verzekeringen, hypotheken, verschillende vermogens en pensioenpotjes? Wij zetten het op een rijtje! Zo heb je snel weer inzicht in jouw situatie. Kun jij weer lekker leven, regelen wij jouw pensioen!

Ook geïnteresseerd in een financiële jaarplanning? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.