Geld voor later

Als ondernemer ben je druk met de dagelijks gang van zaken. Het werven van nieuwe klanten, het tevreden houden van bestaande klanten, rekeningen maken en rekeningen betalen… druk, druk, druk. Ergens in je achterhoofd weet je dat je een keer met pensioen gaat en dat daar een pot geld voor nodig is, maar je hebt geen tijd om het te regelen. Vaak ontbreekt ook het inzicht dat je niet weet waar je moet beginnen. Totdat de onvermijdelijke leeftijd begint te tellen en dan moet je wat.

In dit artikel leggen we uit dat pensioen uit meer bestaat dan alleen een polis of een opgebouwd pensioen uit een oud loondienstverband. Alles telt mee! Zo kan jouw bedrijf een bepaalde waarde hebben en misschien heb jij nog oude pensioenen en lijfrentes. Maar wat als jouw kinderen gaan studeren? wat als jij komt te overlijden of ziek wordt? Hoeveel geld heb jij (nodig) voor later? Wij helpen ondernemers graag verder!

Bereken hier jouw pensioen!

Geld voor later; waarde bedrijf

Waar je al die jaren zo hard voor gewerkt hebt, staat nu als een huis! Je hebt een mooi bedrijf en goede jaarcijfers. Ieder jaar weer. Dat is wat waard. Hoeveel dat waard is, weet je pas als de koper het geld op tafel legt. Tot die tijd maken we een raming. Bijvoorbeeld het eigen vermogen plus drie keer de jaarwinst. Dat is een mooi begin voor jouw oudedagsvoorziening.

Geld voor later; oude pensioenen en lijfrentes

Waarschijnlijk heb je ook eens voor een baas gewerkt, hier heb je pensioen opgebouwd. Deze pensioenen zijn zichtbaar op www.mijnpensioenoverzicht.nl . Deze pensioenen van jou en je partner nemen we mee in de planning. Doordat we alle financiële componenten meenemen kan het best meevallen hoe jouw pensioen eruit ziet.

Ondernemer en geld voor later

Koop nooit een financieel product!

Ja, je leest het goed. Koop nooit zomaar een financieel product. De aanbieders maken je bang. Het woord “pensioengat” hebben de aanbieders (lees verzekeraars) uitgevonden. Kijk eerst hoeveel je al hebt. Vaak is dat veel meer dan je denkt. Neem dan ook alles mee, je vastgoed, de waarde van je bedrijf en de oude pensioenen van jou en je partner.

Maar vergeet ook de erfenissen of het vastgoed niet. Als je alles op een rijtje hebt, kijk dan eens hoeveel je wilt hebben. Je kan dan uitgaan van je eigen netto uitgaven. Netto uitgaven zijn jouw netto inkomsten verminderd met het maandelijkse spaarbedrag. Als je constateert dat je te weinig hebt, zijn er werkelijk honderden manieren om jouw doel te bereiken. Ik noem er hieronder een paar:

  • Eigen huis aflossen
  • Investeren in leuke dingen (waar je hart ligt)
  • Sparen
  • Beleggen
  • Verzamelingen kunst, wijn of een dure Porsche

Ondernemer: je kinderen gaan studeren

De vlag gaat uit want jouw kind is geslaagd! Gefeliciteerd. Een mooie mijlpaal. Studeren kost veel geld, ongeveer €50.000 voor een studie. Als je vanaf de geboorte spaart (liever nog belegt) is dit bedrag wel op te hoesten. Bij een beleggingsrendement van 6% is €150 per maand ruim voldoende.

Ondernemer: jouw gezin bij overlijden

Je hoopt en verwacht het natuurlijk nooit. Dat jij of jouw partner vroeg komt te overlijden. Hoe zit het dan met de inkomsten van jouw dierbaren. Wij stellen een plan op. In dit plan staat precies wat nodig is om jouw dierbaren goed na te laten. Duur..? Welnee, in alle berekeningen nemen we immers alle bezittingen en spaartegoeden ook mee!

Klik hier om je eigen boek te bestellen

Ondernemer: arbeidsongeschikt

Je bent lekker bezig met je werk en je klanten. Leuk en het geeft je energie. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje, of je kan van jezelf ziek worden. Niet te hopen, maar het kan. Hier zijn er ook diverse manieren die naar Rome leiden. Zo zijn er broodfondsen en AOV’s. Maar wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Lees er hier meer over.

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en ik ben mede-eigenaar van PensioenVizier. Sinds 2009 ben ik lekker bezig met pensioenen (vanuit Sneek). Vanaf 2015 ondersteun ik met veel plezier werkgevers over de aan te bieden pensioenregeling voor de medewerkers. Daarnaast informeer ik medewerkers over de pensioenregeling en alle mogelijkheden daarin.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.