145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Later met pensioen

Het uitstellen van de pensioendatum is vaak mogelijk, je kunt dus later met pensioen. De uitkeringsfase wordt hierdoor dus korter en de opbouwfase langer.

Veel werkgeverspensioenen kennen de mogelijkheid om de pensioendatum uit te stellen. Het verschil in hoogte van je pensioenpot bij een jaar langer doorwerken kan hoog zijn. Vaak kun je dit zelf berekenen.

Als je eenmaal stopt met werken, moet er veel geregeld worden. Lees hier meer over wat je allemaal moet regelen!

Om hoeveel geld gaat het dan?

Stel je hebt een (werkgevers)pensioen met als pensioenrichtdatum 67 jaar. Je kunt dan bij de pensioenuitvoerder navragen tegen welke factor langer doorwerken mogelijk is. Als doorwerken tot jouw 68ste een factor van 1,09 oplevert, betekent dit dat je 9% meer krijgt uitgekeerd per jaar. Daarnaast bouw je misschien ook nog pensioen op als je na je 67ste doorwerkt. In dat geval krijg je nog meer pensioen doordat je doorwerkt.

Of je na pensioendatum pensioen opbouwt is afhankelijk van wat er in het pensioenreglement / uitvoeringsovereenkomst staat. Ook kun je in aanmerking komen voor de zogenaamde doorwerkbonus.

Later met pensioen – het maximum

In principe mag je zelf weten wanneer je met pensioen gaat. Echter is er wel een maximale pensioenleeftijd. Deze leeftijd is vijf jaar na jouw pensioenleeftijd. Dus als jouw pensioenleeftijd 67 is, dan moet je pensioen op je 72ste ingaan. Wanneer je toch langer doorwerkt heeft dit geen positief effect op jouw uitkering. Er kunnen zelfs problemen met de belastingdienst ontstaan.

Meer weten over jouw pensioen ? Kijk hier !

Meer weten?

Wil je later met pensioen? Of indien je meer informatie nodig hebt, neem dan contact op met onze pensioenprofessional. Bij vragen kun je ons bereiken op 088-9000 900 of via de mail naar info@pensioenvizier.nl. Ook kun je hier klikken om naar de contactpagina te gaan! Daarnaast kun je een gratis adviesgesprek aanvragen, door het formulier hieronder in te vullen.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.