Kennisbankartikel:

Pensioen voor ICT-collectief

Pensioen voor ICT-collectief

Tim heeft al jaren een ICT-bedrijf. Tim heeft met zijn ICT-bedrijf 25 werknemers. Hij weet dat pensioen aanbieden een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde is. Zo is het bedrijf aantrekkelijker in de arbeidsmarkt en lopen er minder snel mensen weg. Daarom wil hij graag een goede pensioenregeling implementeren in zijn bedrijf. Tim staat voor de keuze om een bruto bijdrage van 7% te geven (boven op het normaal loon). Daarnaast kan hij kiezen uit een collectieve pensioenregeling. Onlangs kwam Tim erachter dat een bruto vergoeding 30% duurder is dan een collectieve pensioenregeling. Bovendien geeft een bruto vergoeding geen nabestaandenpensioen en ook geen premiedoorbetaling bij langdurige ziekte. Daarom heeft Tim gekozen voor een collectieve pensioenregeling.

Bereken hier het collectief pensioen!

Waarom een collectief pensioen? Pensioenregeling ict bedrijf

Collectief pensioen regelen is verplicht wanneer jouw bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds valt. Dit is bij ongeveer 80% van de bedrijven het geval. Tim zijn ICT-bedrijf valt echter niet onder een bedrijfstakpensioenfonds. Tim mag dus zelf een pensioenregeling opstarten. Een bedrijfs(tak)pensioenfonds is een pensioenfonds voor werknemers die in een bepaalde bedrijfstak werken. Weet jij niet of jouw bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds valt? Wij voeren voor jou een werkingssfeeronderzoek (ook wel BPF-check) uit.

pensioen voor ict collectief

Voordelen pensioen voor ICT-collectief

Hieronder hebben wij voor jou een aantal voordelen van pensioen voor ICT op een rijtje gezet:

 • Lagere kosten: een collectief pensioen is goedkoper dan een bruto vergoeding boven op het loon. Het beheer ervan kost minder en de uitvoering is makkelijker.
 • Eenheid: elke werknemer wordt als gelijk gezien en betaalt dezelfde premiepercentage.
 • Eigen bijdrage: de eigen bijdrage van de medewerkers wordt door de werkgever op de brutoloon ingehouden.
 • Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid: Wanneer werknemers arbeidsongeschikt raken, is de werkgever verplicht jouw loon 2 jaar door te betalen. Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zorgt ervoor dat pensioenopbouw doorgaat. Zonder premiebetaling. De pensioenaanbieder waar jouw pensioen is ondergebracht betaalt jouw premie
 • Geen keuring: er is voor de premievrijstelling en nabestaandenpensioen geen Wet van Medische Keuring nodig.
 • Nabestaandenpensioen: de werkgever kan ervoor kiezen om een nabestaandenpensioenverzekering collectief te regelen voor al zijn werknemers. Het collectief nabestaandenpensioen is een risicoverzekering. Wanneer een werknemer overlijdt voor de pensioendatum, zorgt de werkgever ervoor dat de nabestaanden een uitkering ontvangen. Daarnaast is er geen keuring nodig en wordt iedereen geaccepteerd. Hiermee is het nabestaanden pensioen goed geregeld.

 

Nadelen pensioen voor ICT collectief

Hieronder hebben wij voor jou een aantal nadelen van pensioen voor ICT op een rijtje gezet:

 • Geen maatwerk: er is geen sprake van maatwerk voor de werknemers. Het is één regeling voor alle werknemers. De werkgever kiest het pensioen en bepaalt dus de voorwaarden.
 • Verplichte deelname: wanneer er eenmaal een collectieve regeling is, kan deze niet zomaar beëindigd worden. Iedereen doet verplicht mee.
 • Extra kosten: de werkgever heeft extra kosten en administratie.

 

Hoeveel gaat dat kosten?

Er zijn verschillende soorten regelingen. Daarnaast verschillen de regelingen ook in prijs. Wij hebben voor jou een rekentool gemaakt waarbij je op een eenvoudige manier het collectief pensioen voor ICT kunt berekenen. Hieronder zijn verschillende kostencomponenten uitgeschreven:

 • Kostenuitvoerder: de uitvoerder heeft te maken met servicekosten. De servicekosten bedragen tussen de €50 en €85 euro per persoon per jaar.
 • Premie (sparen voor later): dit is de inleg per maand in het pensioen. Ook kan de inleg variëren. De werkgever bepaalt bij aanvang van de regeling hoe hoog deze premie wordt.
 • Risicopremies: deze risicopremies zorgen ervoor dat het partnerpensioen en het wezenpensioen geregeld is bij onverhoopt overlijden van de werknemer. Daarnaast zorgt de risicopremie bij premievrijstelling ervoor dat de werknemer pensioen blijft opbouwen indien hij/zij langdurig ziek is.
 • Kosten consultant: dit zijn de kosten die de adviseur in rekening brengt voor het opstarten en onderhouden van het pensioencontract.

 

Wil jij graag pensioen regelen voor jouw ICT-bedrijf? Wij helpen jou graag met het opzetten van een collectieve pensioenregeling.

[contact-form-7 id="14181" title="Landing page form"]

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Pensioenupdates, ja graag!

Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.