Kennisbankartikel:

Wat kun je doen met een vrijkomende lijfrente?

Kennisbank » Wat kun je doen met een vrijkomende lijfrente?

Een vrijkomende lijfrente die tot uitkering komt

Wanneer jouw vrijkomende lijfrente tot uitkering komt, kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Dit artikel beschrijft drie van deze mogelijkheden:

 • Een uitkering op basis van rente.
 • Uitkering hoog-laag op basis van rente.
 • Een uitkering op basis van beleggen.

Verder in het artikel beschrijven wij deze mogelijkheden. Hiervoor volgt eerst een korte omschrijving over de manier waarop wij je hierbij kunnen  ondersteunen.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Jouw persoonlijke situatie en vrijkomende lijfrente

PensioenVizier gaat samen met je langs de mogelijkheden en geeft advies over wat het beste bij je past. Wat jij kiest bij de uitkerende lijfrente hangt namelijk helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Dit heeft vooral te maken met de mate waarin je afhankelijk bent van de lijfrente-uitkering. Heb je elders al een goed pensioen opgebouwd dan ben je in mindere mate afhankelijk van de lijfrente-uitkering. Dan is het misschien interessant voor jou om het lijfrentekapitaal door te beleggen. Dit is slechts een voorbeeld, maar zo zijn er vele andere situaties mogelijk. Bij PensioenVizier lopen we deze situaties graag met je door. Dit doen wij om jou van een zo goed mogelijk advies te voorzien. We kijken dus echt naar wat je wilt, wat en hoeveel je hebt en hoeveel risico je wilt en kunt lopen! Samen vullen we dan in wat het beste bij jou past.

Een uitkering op basis van rente

Je hebt een oudedagsvoorziening opgebouwd door middel van een lijfrente. Wanneer deze lijfrente vrij komt kun je ervoor kiezen om deze te laten uitkeren in vorm van een periodieke uitkering. De periode waarin de vrijkomende lijfrente wordt uitgekeerd duurt minimaal 5 jaar en maximaal levenslang. Uitkering in bijvoorbeeld 8 jaar tijd kan dus ook. Het is maar net waar je  persoonlijke voorkeur naar uitgaat en wat in jouw financiele planning het beste past!

Verder kan er ook nog gesplitst worden. Bijvoorbeeld bij een opgebouwde hoofdsom van €200.000,- kun je €100.000,- levenslang laten uitkeren. En de andere helft €100.000,- in een periode van 5 jaar. Op deze manier heb je in de jaren direct na pensioendatum een wat hogere aanvulling op je AOW.

Een uitkering hoog-laag  op basis van rente

Wist je dat je bij een vrijkomende lijfrente de uitkering ook uitgekeerd kan krijgen in een hoog-laag scenario? Dit betekent de eerste 5 of 10 jaar een hogere uitkering en de daarop volgende jaren een lagere uitkering.

De werkwijze is als volgt: voorafgaand  kun je jouw pensioenfonds of verzekeraar vragen te berekenen wat de gevolgen zijn als je ervoor kiest om de eerste 5 of 10 jaar een hogere pensioenuitkering te ontvangen. Let wel op dat de verhouding tussen de hoge en lage uitkering niet groter mag zijn dan 100:75.

Het gevolg wanneer je kiest voor deze optie is in principe simpel. De uitkering in de eerste 5 of 10 jaar na pensioendatum is hoger dan in de jaren die daarop volgen. Ga je voor een hogere uitkering in de eerste 10 jaar, dan is de som van uitkeringen na 20 jaar ongeveer gelijk. Dit geldt ook wanneer je kiest voor een gelijkblijvende uitkering.

Pas na 20 jaar kan er een mogelijk nadeel ontstaan. In de zin van dat de totale som van uitkeringen lager uitvalt dan bij een gelijkblijvende variant. Maar daar tegenover staat dat je bij een hogere uitkering in de eerste jaren meer rendement kunt halen. Plus daarbij komt dat de leuke uitgaven meestal eerder vroeger dan later zijn. En niemand weet zeker of hij over 20 jaar nog in leven is. Dit alles maakt de keuze voor een hoog-laag uitkering zeker het overwegen waard.

Een uitkering op basis van beleggen

Het wetsvoorstel van september 2016 maakt doorbeleggen na pensioendatum mogelijk. De afgelopen jaren zijn er dan ook steeds meer verzekeraars die direct ingaande lijfrentes op basis van beleggingen aanbieden. Een belangrijke reden hiervoor is de lage rentestand die er op dit moment is. In principe beleggen de verzekeraars je geld in beleggingsfondsen.

Voor veel mensen is beleggen met gelden die vrijkomen uit een lijfrente niet de eerste optie waaraan men denkt. Maar het kan voorkomen dat je de opgebouwde lijfrente niet meteen nodig hebt op het moment dat er wordt uitgekeerd. In deze situatie kan het interessant zijn om de vrijkomende lijfrente onder te brengen bij een bank of andere beleggingsinstelling. Let op hier zijn wel kosten aan verbonden.

Kies je voor een lijfrente op basis van beleggingen dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je  er voor kiezen om veel risico te nemen of juist niet. Vanzelfsprekend is de kans op een hoog rendement groter wanneer je meer risico neemt. Hoeveel risico je kunt nemen hangt helemaal af van je eigen situatie. Wanneer je een goed pensioen hebt en minder afhankelijk bent van de lijfrente-uitkering, kun je meer risico nemen dan wanneer dit niet het geval is.

vrijkomende lijfrente

Voor- en nadelen van doorbeleggen

Wanneer je kiest om de vrijkomende lijfrente door te beleggen zijn er de volgende voor- en nadelen die hierbij komen kijken.

Voordelen doorbeleggen:

 • Betere kans op een hoog rendement.
 • Minder last van de lage marktrente.
 • Keuze in uitkeringspatroon.

Nadelen doorbeleggen:

 • Kans dat het kapitaal minder waard wordt.
 • Onzekerheid over de uitkering.
 • Tussentijds niet vrij opneembaar.

 

Risicoprofiel voor beleggen

Jouw risicoprofiel bepalen we aan de hand van hoe jij wilt beleggen. Hierin maken we onderscheid tussen de defensieve en offensieve belegger. De defensieve belegger zal een klein risico willen lopen op koersverliezen en neemt daarvoor genoegen met een kleinere kans op een hoger rendement. De meer offensief ingestelde belegger loopt naast een grotere kans op een hoger rendement ook een grotere kans op verliezen.

Meer informatie over jouw vrijkomende lijfrente

Wil je meer informatie, neem gerust contact met ons op. PensioenVizier is gespecialiseerd in pensioen en financiële planningen voor ondernemers en DGA. Wij denken mee met onze relaties over individueel en collectief pensioen. Kenmerken van ons advies zijn dat we voldoen aan de wetgeving, integer handelen en uiteraard staat het belang van onze klant hierbij voorop.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.